dupa reteta Anei (Ana78), neasteptat de bun!
Amestecam toate ingredientele mentionate la aluat.
La mine ordinea a fost urmatoarea: drojdie, sare, vanilie, coaja de lamaie, apa calduta iar la final faina. Framantam un aluat elastic, cand nu se mai lipeste de maini ne oprim cu framantatul.
Intindem aluatul pe masa infainata, acoperim foaia obtinuta cu un prosop de bucatarie si lasam la dospit pana pregatim umplutura si caramelul.
Umplutura: Mixam margarina care trebuie sa fie la temperatura camerei cu zaharul (5 minute la viteza mare a mixerului)
Caramelul:eu am folosit tigaia dry cooker; caramelizam zaharul (la cuptor), apoi ungem peretii tigaii cu acest caramel si lasam deoparte sa se raceasca (respectiv intareasca zaharul caramelizat).
Revenim la foaia intinsa si lasata la dospit. O ungem cu crema (de margarina+zahar) apoi presaram nuca macinataavand grija sa formam un strat uniform. Presam usor nuca cu palmele (sa se lipeasca de crema), apoi rulam aluatul si il taiem in 8 bucati.
Asezam bucatile (cu taietura in sus in tigaia dry cooker, mai lasam la dospit inca 30 min,dupa care dam tigaia la temperatura moderata in cuptor pentru 45 minute.
Dupa scurgerea timpului de coacere rasturnam cozonacul pe un platou sau pe o tava cat e fierbinte, altfel se intareste caramelul si ingreunam operatia de scoatere din tava /tigaie.
Lasam la racit si servim.
Pofta buna!