Nu sunt un mare fan al cozonacului si este prima data cand fac cozonac . Eu zic ca mi-a iesit bine si bun .
Pt aluat:
Pt umplutura:
Extra: 1 ou
Incalzim putin laptele si dizolvam in el drojdia , adaugam si o lingura de zahar si una de faina . Amestecam cu un tel para , acoperim cu un prosop si punem la caldurica pentru 15 minute.
In acest timp cernem faina , separam galbenusurile de la oua si le batem cu zaharul (acum puteti adauga arome –esente de vanilie, rom , migdale , etc) .
Faina cernuta o punem intr-un vas cu pereti inalti si in mijlocul ei punem praful de sare, galbenusurile batute cu zaharul , uleiul si maiaua .
Framantam bine de tot , trebuie sa avem un aluat nelipicios (eu framant un timp in castron dar dupa ceea il iau pe masa) , vreo 15 minute trebuie .
Presarati cu faina si lasati la dospit pana isi dubleaza volumul.
Pregatim umplutura . Cozonacul se poate umple cu ce doriti d-voastra , si se poate pune mai multa sau mai putina umplutura ..dupa preferinte.
Eu mi-am pregatit nuca , mac si cacao cu ulei si apa .
Cand aluatul e dospit il luam si il taiem in jumate , iar apoi fiecare jumate in trei parti egale.
Intr-o tava punem hartie de copt sau o ungem bine cu unt (bunica mea ungea tavile cu ulei )
Intindem fiecare bucata de aluat nu foarte subtire si punem umplutura. Rulam si lasam deoparte . Procedam cu toate la fel pana avem trei corzi.
Acestea le impletim ca sa obtinem un singur cozonac .
Eu am umplut fiecare parte diferit (mac , nuca si cacao)
Daca nu doriti impletit atunci intindeti jumatatile si le umpluti . Ideea este ca din cantitatea data obtineti doi cozonaci.
II asezam in tava si ii mai lasam cam jumate de ora sa creasca .
Inainte sa-i dam la cuptorul preincalzit la 180 grade ii ungem cu un ou batut .
Ii tinem in cuptor cam 40 minute (timpul difera de cat de inalti , grosi sunt) , trebuie sa fie rumeniti foarte bine deasupra .