Cozonac floare, cu nuca si gem de prune

de lia maria in Dulciuri, 21 Mai 2012 | 4850 vizualizari

 

Este o reteta simpla dar grozav de buna  de cozonac, care ma duce cu gandul la copilaria mea. Asa ne facea mama cozonacul cu nuca…si-mi aduc aminte ca nu avea-am rabdare sa se raceasca, nu se putea taia si mama ni-l rupe-a si ne dadea cate o bucata numai sa ne inchida gura…ce vremuri !!!!

 

INGREDIENTE

  • Aluat:
  • 200 ml lapte
  • 100 g margarina, topita
  • ¼ lingurita sare
  • 2 linguri zahar
  • 2 oua, putin batute
  • Coaja rasa de la o lamaie
  • ½ lingurita praf de portocala
  • 600 g faina alba
  • 2 lingurite rase drojdie uscata
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata
  • 200 g zahar tos
  • 375 g gem de prune
  • Pt glazura:
  • 1 ou
  • 1 lingura lapte
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac floare, cu nuca si gem de prune:

Punem ingredientele in cuva masinii(de paine), exact in ordinea enumerate la aluat. Setam programul pentru framantare si dospire. Daca nu aveti masina, faceti aluatul de mana, exact ca orice aluat clasic.

Intre timp amestecam nuca macinata cu zaharul tos si ne pregatim o tava rotunda(daca dorim sa-I dam cozonacului forma de floare/coronita), pe care o tapetam cu hartie de copt.

Intr-un bol mic, batem oul cu laptele, pentru glazura si-l dam deoparte.

Cand aluatul este crescut si semnalul sonor al masinii, ne anunta ca si-a terminat treaba, scoatem aluatul pe masa de lucru, putin unsa.

Impartim aluatul in trei parti. Doua parti mici, pentru baza si capac si partea mare pentru cozonacul ce va fi umplut.

Incepem cu o bucata mica de coca pe care o intindem cu sucitorul, formand o sfera de dimensiunea tavii si o asezam ca baza pentru cozonac. O ungem cu dulceata, presaram nuca deasupra si o lasam deoparte.

Ne intoarcem acum la bucata mare de coca pe care o intindem cu sucitotul intr-un dreptunghi maricel, ungem cu gem, presaram cu nuca si rulam coca cat mai strans, formand un sul lung.

Taiem in felii pe care le asezam una langa alta in tava, exact ca petalele unei flori si daca nu incap toate (cazul meu), le asezam deasupra vezi foto.

Ungem toata suprafata cu gem ramas si presaram deasupra, restul de nuca cu zahar.

Intindem si cea de a doau bucata mica de coca, intr-o sfera, ceva mai mare decat circumferinta tavii, pe care o punem deasupra feliilor de de coca, avand grija ca marginile de jur imprejur sa le inpingem sub “petale”, astfel incat sa fie bine inchise. Cu o furculita intepam coca din loc in loc, ca aluatul sa poata respire si o lasam la crescut inca 25-30’. In acest tipm pornim cuptorul aragazului.

Inainte sa punem cozonacul in cuptor, il ungem bine cu oul batut.

Coacem cozonacul, la foc moderat,50’. Imediat ce este gata, asa fierbinte, il ungem cu o lingura de smantana grasa, pentru a-i ramane coaja moale si frageda. Nu va faceti griji, fiind fierbinte, imediat se va absorbi smantana, apoi imediat il acoperim cu un prosop si asteptam sa se raceasca. Numai dupa aceia il taiem in felii si-l degustam…

 Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac floare, cu nuca si gem de prune" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (20)

lia maria 1

23.05.2012, 20:35

rocsy
motanel
mirela
alinutza
dia va dau, va dau cu drag
sufletista
medi
gurita_ta
alinutzika
mena
iri_love
mamaeelena va multumesc tuturor

Sim0na 1

23.05.2012, 22:10

Foarte fain arata!!!

Rahela Velicu 1

04.06.2021, 11:54

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cozonac cu smantana

pe 24.12 la 20:10

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

pe 24.12 la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Rulada cu cacao si portocala