Va invit la sa incercati acest cozonac floare si cu gem. Sunt sigura ca toata lumea l-a pregatit cu ciocolata. L-am pregatit si eu. Mi s-a parut la fel de delicios si cu gem.
Pregatesti maiaua din drojdie, ½ lingurita de zahar, 50 ml lapte caldut, 5 linguri faina. O lasi sa creasca 20 de minute, la cald.
Cerni faina intr-un castron si adaugi 2 galbenusuri, untul taiat cubulete (la temperatura camerei) zaharul macinat, zaharul vanilat, maiaua crescuta, esenta de vanilie si un praf de sare (nu se pune peste maia). Laptele caldut il adaugi treptat. Framanti aluatul timp de 15-20 de minute pana cand se desprinde de vas si nu se mai lipeste de degete. Acoperi vasul cu o folie de plastic sau un prosop si il lasi sa creasca o ora.
Dupa ce a crescut aluatul, il tai in 4 parti egale si formezi 4 bile. Pui faina pe blat si intinzi o bila de aluat. Cu ajutorul unui disc de la o tava de tort, tai de jur imprejur pentru a obtine o forma perfecta si indepartezi surplusul de aluat. Transferi aluatul intr-o tava, pe o foaie de copt. Pui gemul de mure peste aluat, il intinzi pe toata foaia lasand o margine de 1-2 cm. La fel procedezi cu fiecare bila de aluat. Pe ultima foaie, nu mai pui gem. Dupa ce ai suprapus cele 4 foi de aluat, asezi un pahar in mijlocul foii si tai foaia intai in 4 parti, apoi fiecare sfert in jumatate, iar fiecare felie o vei taia din nou in jumatate. Vor rezulta 16 petale. Vei apuca 2 fasii de aluat cu mana si le vei rasuci de 2 ori: cu mana stanga rasucesti spre stanga, iar cu mana dreapta rasucesti spre dreapta. La fel procedezi pana rasucesti toate fasiile. Dupa ce ai terminat de rasucit, iei cate 2 fasii, le apropii, le presezi capetele pentru a le lipi. Vei obtine 8 petale.
Lasi aluatul sa creasca timp de 15 minute. Dupa ce a crescut cozonacul il ungi cu galbenusul de ou amestecat cu o lingura de apa.
Introduci cozonacul in cuptorul preincalzit la 175 de grade C, si il lasi sa se coaca pentru aproximativ 30 de minute, pana se rumeneste frumos.
1
Va sfatuiesc sa folositi un pahar cat mai usor pentru a nu rupe aluatul. Eu am mai pregatit acest cozonac si am folosit cel mai mare pahar din dulap si mi s-au rupt petalele din cauza greutatii.