Foarte bun si de efect!
Se pune intr-o craticioara cca 50 ml lapte si se incalzeste usor. Se adauga o lg faina, 1 lgt zahar si drojdia zdrobita. Se amesteca bine apoi se lasa sa creasca.
Intr-un bol se cerne faina si se pune sarea, ouale batute, uleiul, untul topit si racit, coaja rasa de portocale si maiaua. Restul de lapte se incalzeste usor si se adauga zaharul amestecand pana se topeste. Se toarna peste faina si se framanta un aluat potrivit si nelipicios. Se lasa sa dospeasca cel putin jumatate de ora.
Se imparte aluatul in 4 bucati egale. Se ia fiecare bucata si se intinde dandu-i o forma rotunda. Se unge cu crema de ciocolata, se aseaza peste ciocolata cea de-a doua bucata intinsa la aceeasi forma si dimensiune. Se transfera aluatul in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt. Se ia un pahar si se aseaza in mijlocul formei si cu un cutit bine ascutit se taie in 8 triunghiuri egale. Fiecare parte se ia si se rasuceste cu grija, dandu-i la final un aspect de floare. Daca partea din varf ramane mai lata, se poate cresta pe mijloc si rasuci din nou.
La fel se procedeaza si cu celelaltedoua bucati de aluat, dandu-i-se o alta forma.
Se unge aluatul cu oul batut bine cu un plic de zahar vanilat si se da la cuptor la 180 de grade pana se rumeneste frumos deasupra. Se poate servi atat rece cat si cald.
Pofta buna!
1
Se poate folosi orice tip de crema de ciocolata sau scortisoara, nuca, etc.
2
Puteti suprapune toate cele 4 bucati de aluat, obtinand doar un cozonac.