Cozonac floare

de vio_dreams in Dulciuri, 16 Mar 2013 | 7961 vizualizari

 

clasicul cozonac intr-o alta prezentare, punanadu-l astfel mai mult in valoare!

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina (Grania pt cozonac)
  • 250 gr zahar
  • 50 gr drojdie (budafock)
  • 500 l lapte 3,5% grasime
  • 200 gr unt
  • 5 galbenusuri
  • 2 plicuri vanilie bourbon
  • coaja rasa de la o lamaie
  • coaja rasa de la o portocala
  • o lingurita rase sare
  • ulei pt uns masa de lucru
  • pentru umplutura:
  • 5 albusuri
  • 200 gr miez nuca
  • 200 gr stafide
  • 1 lingurita zeama lamaie
  • 1 esenta rom
  • 50 gr cacao
  • 100 gr zahar vanilat
  • pentru uns :
  • 1 galbenus
  • 50 ml lapte
  • 50 ml apa
  • 3 linguri zahar
Portii: 2
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac floare:

Primul pas este pregatirea ingredientelor si este foarte important sa le pregatim de cu seara pentru ca toate trebuie sa fie la aceeasi temperatura.

Faina trebuie sa fie foarte bine uscata , ideal este sa fie pastrata in spatii lipsite de umiditate, eventual o puneti seara cca o ora pe calorifer ca sa fie bine uscata .

Cernem faina intr-un vas incapator ,de doua trei ori ca sa fie cat mai pufoasa si sa iasa cozonacul cat mai afanat.

Pregatim maiaua astfel : Intr-un vas sfaramam cubuletele de drojdie cu o furculita si le diluam intr-un pahar de lapte caldut. adaugam cateva linguri faina si mestecam pana obtinem o maia moale si omogena.

O punem la dospit la loc cald si o lasam pana isi dubleaza volumul.

Adaugam maiaua astfel crescuta peste faina . Frecam galbenusurile cu sare , adaugam coaja de lamaie si portocala si le punem peste faina.

Zaharul il dizolvam in laptele caldut.Adaugam si vanilia . Turnam putin cate putin peste restul ingredientelor din vas amestecand cu mana pana se incorporeaza toata cantitatea de faina si obtinem un aluat moale si omogen .

Topim untul si incepem sa framantam aluatul . Ungem din cand in cand mainile si fundul vasului cu unt caldut . Framantam aluatul energic circa 30 minute . Eu l-am framantat asa cum tin minte ca o facea bunica , juca box cu aluatul pana incepea sa formeze bule si cand si cand intindea de el ca de o guma de mestecat. Trebuie sa obtinem un aluat elastic.

Acoperim cu un prosop si lasam la crescut intr-un loc cald, ferit de curentii de aer .

Cat sta aluatul la crescut pregatim umplutura . Batem albusurile cu zeama de lamaie pana devin ferme si nu cad daca intoarcem castronul cu fundul in sus. Adaugam zaharul pudra si batem pana obtinem o bezea tare si lucioasa .Incorporam si cacao apoi miezul de nuca macinat

Stafidele le lasam de seara la inmuiat cu esenta de rom si leadaugam in compozitie. Omogenizam si lasam deoparte.

Ungem masa de lucru cu ulei , ungem si noi mainile si impartim aluatul in patru. Formam patru dreptunghiuri si intindem deasupra umplutura. Mare atentie sa nu aveti dendinta sa exagerati cu umplutura, fiindca altfel cozonacul va da inapoi la copt. Este destul de suficienta atat cat e.

Rulam dreptunghiurile si obtinem niste cilindri.

Cu ajutorul unui cutit taiem bucati aproximativ egale.

Luam o cratita rotunda (eu am folosit una de tuci ) si o tapetam cu hartie de copt. In lipsa hartiei ungem cu unt .Asezam rulourile de jur imprejur ca pe petalele unei flori. In mijloc punem doua trei rulouri culcate.

Asezam inca un rand deasupra in acelasi stil . In mijloc asezam trei rulouri culcate ca sa fie mai joase decat restul sa fie cat mai asemanatoare cu forma unei flori

Lasam din nou la crescut circa 30 minute . Batem galbenusurile cu laptele si ungem cozonacul cu ajutorul unei pensule.Presaram zahar tos.

Dam la cuptor aproximativ 60 minute pana se rumeneste frumos.

Cand este gata ungem cu un sirop preparat din cele 50 ml apa cu 2 linguri zahar. Acoperim si il lasam sa se odihneasca

TIPS-URI

1

Faina trebuie sa fie foarte bine uscata , ideal este sa fie pastrata in spatii lipsite de umiditate, eventual o puneti seara cca o ora pe calorifer ca sa fie bine uscata

2

Mare atentie sa nu aveti dendinta sa exagerati cu umplutura, fiindca altfel cozonacul va da inapoi la copt

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac floare" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Ouă umplute - Aperitivul delicios și ușor de preparat

ieri la 11:20

Fursecuri ștampilate - Desertul delicios și rapid

pe 23.12 la 18:14

Sărățele fragede și gustoase - Gustarea delicioasă și rapidă

pe 23.12 la 12:28

Fursecuri Arici - Deliciul fraged și aromat cu nucă

pe 23.12 la 10:52

TOP
utilizatori

oanapl

1117 puncte

 Merisor

1100 puncte

MotanLaOale

1042 puncte

Mitinita

1000 puncte

Rocsi

321 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Treccia Russa sau cel mai pufos cozonac!