Inspiratie: http://saffronanddates.blogspot.ro/2013/12/cozonac-fara-framantare_24.html
Faina, ouale si drojdia le-am lasat sa ajunga la temperatura camerei. Faina am cernut-o de doua ori. Stafidele le-am pus in apa calduta cu esenta de rom. Intr-un bol am sfaramat drojdia, am amestecat-o cu zaharul, 4 linguri de lapte caldut si 2 linguri faina, si am lasat sa creasca vre-o 15 minute.
Am pus la incalzit pe foc restul de lapte, zaharul, sarea, coaja de la portocala (din lipsa de lamaie) si esenta de vanilie, si am lasat pana s-a topit zaharul. Am lasat la racit, cat sa devina caldut. Peste faina am pus laptele caldut, galbenusurile, drojdia crescuta si smantana, si am framantat un aluat bine legat. In cazul meu am mai adaugat cca 50-70 g faina. Treptat am incorporat uleiul si untul topit, framantand aluatul pana a devenit elastic. La final am presarat un praf de faina, am acoperit vasul cu folie alimentara si un prosop curat, si am pus vasul la crescut pentru cca 1 ora, intr-un loc caldut, ferit de curent.
Intre timp am pregatit umplutura: am mixat albusurile spuma cu un praf de sare. Cand albusurile sunt batute, am pus cateva picaturi de zeama la portocala si zaharul, continuand mixarea pana la topirea zaharului. Cu o paleta am incorporat cacaoa si nucile macinate.
Aluatul crescut l-am pus pe planseta, l-am impartit – in cazul meu in 3, folosind 3 tavi de marimi diferite.
Am intins fiecare bucata de aluat, pe care am intins din compozitia de umplutura, am presarat stafidele scurse bine, si am rulat.
Am procedat la fel si cu celelalte bucati, si am asezat cozonacii in tavile unse cu ulei si tapetate cu faina.
Am lasat la crescut cca 30 minute, apoi i-am uns cu ou batut si amestecat cu 1 plic de zahar vanilat, apoi i-am dat la copt in cuptorul preincalzit, pentru cca 45 minute, intorcand cozonacii de cel putin odata.
Va invit la un cozonac absolut delicios!!!