Cozonac fara framantare

de Bucataras in Dulciuri, 14 Dec 2016 | 12166 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Faina de cozonac, (12% proteine) – 500 g
  • Lapte batut – 150 ml
  • Lapte – 150 ml
  • Unt 82% nesarat – 50 g
  • Ulei de floarea soarelui – 50 ml
  • Drojdie proaspata – 50 g
  • Zahar tos – 120 g
  • Extract de vanilie – 1 lingurita
  • Esenta de rom – 1 lingurita
  • Coaja rasa de portocala – 1 lingurita
  • Galbenusuri de ou – 3 buc
  • Un praf de sare
  • Pentru umplutura:
  • Miez de nuca macinat – 3 linguri
  • Stafide aurii – 3 linguri
  • Crema de ciocolata – 4 linguri
  • Extra faina pentru intins aluatul: 50-100 g
  • Extra un galbenus de ou pentru uns
  • Extra zahar pentru presarat – 1/2 lingura
  • Mac pentru presarat – 1/2 lingura
Portii: 1
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac fara framantare:

Cerne faina intr-un castron.

Freaca bine drojdia cu putin zahar. Amesteca laptele batut cu laptele proaspat si-l pune-l foarte putin pe foc, pana devine usor caldut. Toarna-l peste drojdie si amesteca bine pana se dizolva. Las-o cam 10 -15 minute sa se activeze. Ea va deveni spumoasa.  

Amesteca uleiul cu untul si pune-le intr-o craticioara pe foc pana se topeste untul. lasa-l apoi sa se raceasca la temperatura camerei.

Bate galbenusurile cu un praf de sare, adauga zaharul, extractul de vanilie si esenta de rom, si bineinteles, coaja de portocala.  

Toarna drojdia activata cu laptele peste faina si amesteca cu o lingura de lemn. Adauga apoi galbenusurile, putin cate putin si amesteca bine pana se incorporeaza.

Unge compozitia cu putin ulei, acopera castronul cu folie de plastic si lasa-l sa creasca intr-un loc cald si ferit de curent cam o ora si jumatate.

Dupa ce a crescut, muta castronul in frigider pentru 12-14 ore, pentru ca aluatul sa se matureze.

Pudreaza apoi masa cu faina si imparte aluatul in doua. Intinde cate o foaie de aluat si unge-o cu crema de ciocolata, presara nuca maruntita si stafide si ruleaza.

Impleteste apoi cele doua rulouri si pune cozonacul intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina.

Acopera-l cu un prosop si lasa-l 20 de minute sa mai creasca.

Unge cozonacul cu galbenus de ou si presara deasupra zahar.

Coace cozonacul in cuptorul preincalzit la 165- 170 grade pentru 45 de minute.

Lasa cozonacul sa se raceasca de tot inainte sa il tai felii

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac fara framantare" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Baigli cu mac