Pana acum aproximativ o luna, cozonacul era un mister pentru mine, daaaar... am gasit reteta ideala! Secretul? FAINA!!!
Se pregateste maiaua: drojdia, 1 lingura de zahar, 2 linguri lapte si 2 linguri faina se amesteca bine si se lasa la crescut 15-20 minute.
Intr-un bol se cerne faina amestecata cu praful de copt si se toarna maiaua, apoi se adauga zaharul, laptele caldut, untul moale (la temperatura camerei) si oul. Se framanta bine, iar la final se adauga uleiul (eu am folosit ulei de masline, dar e foarte bun si cel de floarea soarelui). Mai framantati pana se incorporeaza uleiul si lasati aluatul sa creasca cel putin o ora.
Intre timp macinati miejii de nuca si amestecati-i cu cacao, zahar si albus, pana obtineti o compozitie omogena.
Cand aluatul a crescut, impartiti-l in doua si cu ajutorul mainilor (date cu ulei) intindeti doua foi pe care le ''ungeti'' cu amestecul de nuca. Rulati cele doua foi, iar sulurile obtinute ''impletiti-le ''.
Tapetati tava cu unt/ulei si faina sau cu hartie de copt si lasati cozonacul la crescut in tava inca 30-45 minute. Dupa ce a crescut, ungeti cozonacul cu galbenus.
Dati tava la cuptor (deja incins la 200 grade C ) si dupa 5 minute scadeti temperatura la 175 grade C.
Cand cozonacul s-a rumenit ,sa stiti ca e gata . Lasati-l in cuptor pana se raceste (daca rezistati) ,apoi feliati-l si...mancati-l! :D
1
Incercati sa inlocuiti jumatate din cantitatea de nuca ori cu nuca de cocos, ori cu crema de ciocolata!