Cozonacul cu mac este preferatul meu...bunica il face dumnezeieste...eu l-am facut pentru prima oara acum cateva zile ... pentru Paste...
1. intai si-ntai am facut maiaua: am incalzit (nu fiert) 2-3 linguri de lapte, in laptele incalzit am pus o lingura de zahar si drojdia...
...am turnat faina intr-un castron si am facut o gaura in mijloc...apoi am turnat maiaua in gaura din mijlocul fainii si am lasat-o la dospit 10-15 minute...
2. ...cand maiaua a devenit spumoasa...am adaugat laptele, zaharul si o lingurita cu sare si asa am inceput prima etapa de framantare...
3. mixam 4 oua, adaugam pliculetele cu zahar vanilat, esenta de rom, coaja de lamaie si pe cea de portocala...
4. ...adaugam ouale mixate la aluat si framantam...
5. topim margarina si o adaugam la aluat si iar framantam..
6. acoperim aluatul cu un prosop curat si il lasam la loc caldut, la crescut, pentru 2 ore...aluatul trebuie sa se dubleze in volum.
7. pregatim umplutura: macinam macul...odata macinat il amestecam cu zaharul pudra...
8. cand aluatul e crescut...il impartim in trei parti egale... luam fiecare bucata de aluat si o intindem...apoi peste foaia de aluat punem macul ...iar peste mac punem putin ulei pentru a "inghega" umplutura...
9. rulam aluatul usor ca sa nu iasa umplutura si il bagam in tava unsa cu ulei...apoi ungem cozonacul cu ou batut ai il lasam la dospit pentru aproximativ 15 minute...
10. punem cozonacul la cuptor pentru 1 ora...se verifica din cand in cand, dar nu in primele 10 minute...:d
1
Concluzie...a iesit bun, dar nu foarte bun ... din cercetarile mele "post-productie" am concluzionat ca mai trebuia framantat...:d