Multumesc Fluturas pentru incurajare. Mi-a trebuit mult mult curaj ca sa fac asta! Sunt minunati la gust, insa cred ca ar fi trebuit sa ii framant mai mult timp si sa adaug mai putin ulei. Au iesit cam galbeni :)
Cernem faina, adaugam drojdia dospita, laptele (care trebuie sa fie caldut) si ouale batute spuma impreuna cu zaharul si esentele. Amestecam compozitia si adaugam apoi iaurtul. Framantam, punand treptat uleiul. Daca aluatul este lipicios ii mai adaugam putina faina. Il lasam la cald, acoperit cu un servet, pana isi dubleaza volumul.
Separat pregatim crema de ciocolata: punem la topit ciocolata, adaugam apoi frisca lichida si margarina si la final cacaoa. Omogenizam si o pastram la temperatura camerei, pentru a ramane cremoasa si a o putea intinde pe foaia de aluat. (O metoda mai simpla este sa folosim cacaoa in amestec cu albusurile de ou si putin zahar).
Cand a crescut aluatul, il impartim in patru parti egale. Intindem o foaie de aluat, o ungem cu crema de ciocolata si adaugam miez de nuca (eu l-am copt inainte) . Peste, intindem o a doua foaie, pe care vom pune stafidele hidratate (in apa cu esenta de rom) si bucati de rahat. (La fel procedam si cu celelalte doua parti ramase). Rulam, ii dam o forma spiralata si o asezam in tava de cozonac (unsa cu ulei). Pentru luciu ungem cozonacii cu galbenus de ou in amestec cu putin lapte cald). Se lasa la crescut in tava in jur de 20-30 de minute si se coace apoi la foc potrivit.
Hristos a Inviat!