Am incercat reteta de cozonac de la bucataras leoflori,foarte bun :) multumesc pentru reteta :)
Am cernut faina de doua ori.
Am incalzit laptele in care am dizolvat zaharul+esenta de vanilie.
Am facut maiaua astfel:am desfacut drojdia cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat,nu foarte fierbinte.Am presarat faina si am lasat la cald 15 minute pana "se crapa"faina.Am frecat galbenusurile bine cu sare+coaja de portocla sau lamaie.
Am adaugat maiaua peste faina cernuta,restul de lapte caldut,galbenusurile frecate si esenta de rom.Am amestecat cu mana si am framantat ajutandu-ma de grasime(untul topit) care trebuie sa fie caldut.Am framantat cam 30 de min. pana ce aluatul sa legat si incorporat toata grasimea.Am acoperit cu un prosop curat si am lasat la crescut,la cald cca 1h si 30 min.
Pe masa unsa cu ulei am impartit coca in 4 parti egale.Am intins 2 foi,3 albusuri le-am batut spuma am adaugat 200 gr de zahar si le-am batut pana sau intarit iar,am pus 4 linguri cu cacao,100 gr nuci macinate si o lingurita esenta de rom.Am intins amestecul pe foi,am rulat,am impletit si le-am pus in tava.Am uns tavile cu unt si tapetat cu foaie de copt,am lasat sa creasca in tavi la cald 40 min.
Am uns cozonacii cu un galbenus batut cu lapte.Am presarat cu zahar si i-am dat la cuptor.Am copt in cuptorul incins 40-50 min.Nu am deschis in primele 15 min cuptorul pentru a nu da inapoi,si la final daca nu coace cuptorul bine,uniform, se pot intoarce.
Am facut testul cu scobitoarea.
Pofta buna si Hristos a inviat! :)