Cozonac

de LC in Dulciuri, 2 Mai 2013 | 19126 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina
  • 2 cubulete drojdie
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt
  • 250 g zahar
  • 5+1 galbenus
  • o lg sare
  • esenta dupa gust
  • zahar vanilat
  • coaja de lamaie
  • cacao
  • rahat
  • stafide
  • ciocolata de menaj
Portii: 2
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Incalzim laptele cu zaharul, esentele, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie.

Il lasam la racit.

Intre timp punem faina intr-un vas incapator si pregatim maiaua ( din drojdie, o lingurita de zahar si 3 linguri de lapte si lasam la crescut). Cand isi dubleaza volumul incepem sa framantam usor cu ajutorul furculitel si adaugam laptele putin cate putin luand mereu faina de pe margini. Dupa ce am incorporat toata faina adaugam cele 5 galbenusuri frecate.

Untul il topim si il lasam sa se raceasca. Incepe procesul framantarii: inmuiem mainile in unt , nu il turnam pe tot odata.

Timp de 30 de minute framantam si iar framantam. Apoi lasam aluatul la dopsit pentru 45 de minute acoperit bine si la caldurica.

Impartim in 2 parti egale. Ungem suprafata de lucru cu ulei si incepem sa intindem aluatul. Punem cacao, stafide, rahar, ciocolata de menaj sau orice umplutura vrem noi.

Il asezam in tavile acoperite cu foaie de copt si unde cu ulei.

Inainte de a il introduce la cuptor ii ungem cu galbenus de ou si presaram deasupa nuca de cocos sau zahar.

Ii coacem la foc potrivit timp de 40-45 de minute.(testam cu scobitoarea)

Inainte sa ii scoatem din tavi ii lasam sa se raceasca.

Ii acoperimin folie de aluminiu si ii lasam deoparte pana ii vom servi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Cozonac RosenKrantz