Cozonac

de Mihaela11_jo in Prajituri, 3 Ian 2012 | 4054 vizualizari

 

Doresc tuturor " bucataraselor" si "bucatarasilor" un An Nou 2012 Fericit si plin de impliniri.
Aceasta este reteta de cozonac a mamei mele si o fac in fiecare an de sarbatori; simt astfel ca sunt " putin" acasa...in Romania.

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina  
  • 2 cani lapte caldut  
  • 3 oua mari  
  • 200 g zahar  
  • coaja rasa de la o lamaie  
  • coaja rasa de la o portocala  
  • 4 plicuri zahar vanilat  
  • 1 praf de sare  
  • 15o ml ulei caldut  
  • 4 lingurite drojdie instantanee  
  • stafide  
  • 2 cani de nuca macinata  
  • 200 g mac macinat  
  • 100 g unt moale  
  • 2 linguri de cacao  
  • 1/2 cana lapte caldut pentru umplutura de mac  
  • ulei pentru uns foaia de cozonac cu nuca  
  • 1 ou batut pentru uns cozonacii  
  • esenta de rom
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Faina se cerne si se pune intr-un lighean de bucatarie; se amesteca bine cu drojdia uscata. Se bat albusurile de ou spuma cu un praf de sare. Se framanta faina cu galbenusurile,zaharul,coaja de lamaie si portocala,aromele si laptele caldut. Se adauga albusurile batute spuma si la urma uleiul caldut. Se framanta bine apoi se adauga stafidele. Coca la framantat se tot intoarce in cruce. Ca sa se amestece totul bine. Se presara cu faina, se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul.

Se imparte coca in 3 parti egale.

Cozonacul cu nuca

Se intinde o foaie groasa de 1 cm; se unge cu ulei si se presara cu nuca macinata cu zahar si stropita cu putina esenta de rom. Se ruleaza si se aseaza in tava, unde se mai lasa putin sa creasca.

Cozonacul cu mac

Macul se macina, se amesteca cu coaja de lamaie rasa, zahar dupa gust si lapte caldut pana se obtine o pasta groasa dar care se poate unge pe foaia de cozonac. Nu se unge foaia cu ulei.

Cozonac cu cacao

Se freaca untul spuma cu cacao si zahar dupa gust si se unge foaia de cozonac cu crema obtinuta.

Cozonacii se ung cu ou inainte de a se da la cuptor. Se dau la cuptorul preincalzit la 160 de grade cca 1 ora sau pana s-au rumenit.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Fursecuri umplute cu stafide si curmale