Cozonac

de alldaycooking in Dulciuri, 21 Dec 2011 | 4936 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 kg faina alba 550 bio
  • 4 galbenuse
  • 75 gr unt
  • 120 ml ulei
  • 500 ml lapte
  • 5 linguri de fructoza
  • un varf de cutit sare
  • 50 gr drojdie proaspata
  • Umplutura:
  • 250 gr stafide
  • 200 gr mix de fructe deshidratate (migdale, papaya, mango, merisor, ananas, stafide)
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cozonac:

Intr-un castronel am pus 100 ml lapte caldut, 1 lingurita de fructoza si drojdia maruntita. Am presarat deasupra 2 linguri de faina si am lasat sa creasca aproximativ 15 minute (langa semineu, la caldurica). Restul de faina, amestecat cu sare si restul de fructoza, l-am pus intr-un castron, am facut o gropita la mijloc, am turnat maiaua si am adaugat cele 4 galbenusuri. Am topit untul si l-am amestecat cu uleiul astfel incat grasimea era usor calduta. Laptele l-am incalzit putin. Am inceput sa framant aluatul alternand adaugarea de lapte si grasime apana cand am obtinut un aluat destul de moale, dar care se desprindea de mana. Framantatul a durat aproximativ 15 minute. Am acoperit cu un servet curat si am asezat langa semineu sa isi dubleze volumul (aproximativ 30 de minute).

Am impartit aluatul: 3/4 l-am folosit pentru cozonac, 1/4 pentru gogosi. Aluatul pentru cozonac l-am impartit in 2 jumatati. Am intins fiecare bucata de aluat, pe una am presarat 250 de grame de stafide inmuiate in apa cu rom. Am rulat si am asezat cozonacul intr-o tava in care pusesem hartie de copt.

Pentru cel de-al doilea cozonac am folosit un mix ( 200 gr) de fructe deshidratate (migdale, papaya, mango, merisor, ananas, stafide). Am presarat fructele, putina scortisoara si o lingura de fructoza. Am rulat cozonacul si l-am asezat in tava.

Am lasat cozonacii la crescut, tot langa semineu, aproximativ 40 de minute. Inainte cu 10 de a pune cozonacul la copt, am introdus in cuptor o tava cu apa si am fixat temperatura de coacere la 175 grade Celsius. Am copt cozonacii timp de aproximativ 45-50 de minute. Cand am scos cozonacii din cuptor i-am uns cu unt si am presarat zahar praf.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (9)

alldaycooking 1

21.12.2011, 12:12

Multumesc frumos! E primul meu cozonac, sigur voi mai imbunatatii reteta, dar pentru prima incercare e satisfacator!

mena29 1

21.12.2011, 12:28

monik80 1

21.03.2015, 06:59

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tiramisu cu căpșuni - Desert delicios la pahar

ieri la 15:59

Rasol de vita la cuptor - Reteta pentru o friptura suculenta si frageda

de Caty 2

pe 01.07 la 19:36

Vinete umplute cu carne - Bune de te lingi pe degete

de laura_n 7

pe 01.07 la 15:43

Supă cremă de sparanghel și broccoli - Simplă și gustoasă

pe 01.07 la 11:22

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

2505 puncte

Caty

2086 puncte

Constelatialeu

1012 puncte

bucatarasa

550 puncte

vasimur

161 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Biscuiti cu tarate de ovaz