Cand pregatesc astfel de retete gust mereu…nu pentru ca lipseste ceva sau ca nu m-ar convige gustul, ci pentru ca nu ma pot abtine sa nu gust…defapt cred ca este gresit sa spun GUST, cred ca ar fi mai oportun sa spun ca MANANC de-a dreptul. Singura mea temere in aceste cazuri este aceea ca nu am ce sa mai pun in farfuria celorlalti comesani. Spre norocul meu nu vorbim despre o reteta calorica. Oricum, va sfatuiesc din suflet sa incercati si voi o astfel de reteta: este lejera, plina de culoare si de gust.
Dar ce este cous-cous-ul? Este un tip de pasta, tipic gastronomiei nord africane, ce se facea odata numai din faina de grau dur (Triticum durum ) si apa. Astazi se face insa si din orz, mei, orez, porumb. Ceea ce noi gasim in magazin este cous-cous-ul deja precopt pe care doar trebuie sa il hidratam cu apa calda sau supa. Sunt foarte putine persoanele care mai fac astazi cous-cous-ul in casa de la 0, avand in vedere timpul indelungat necesar pregatirii.
Mie imi place sa folosesc acest aliment, cu legume, cu peste, in salate. Este htranitor, gustos, simplu, distractiv si altfel, divers – iar eu iubesc diversitatea in bucatarie.
Mai inainte de toate am pus apa sa fiarba. Cand aceasta a inceput sa fiarba, am adaugat sare , 1/2 lingurita de curcuma si 1/2 lingurita de cury, cous-cous-ul in ploaie si am amestecat, am adaugat uleiul , am amestecat din nou si am stins focul. Am lasat sa se odihneasca 2 minute apoi cu ajutorul unei furculit am amestecat bine facand ca boabele sa se desfaca una de alta.
Am taiat rondele subtiri prazul si l-am pus la foc, intr-o tigaie sau wok cu un fir de ulei. Am adaugat morcovii taiati jardinier (bastonase ), apoi zuchina si ardeii taiati in acelasi mod. Am lasat sa se coaca legumele, dar nu prea tare – mie imi place sa le simt crocante cand le servesc cu cous-cous, a.i. sa faca un contrast. Am amestecat legumele cu cous-cous-ul, cu mozarella taiata cubulete, cu stafidele pe care le-am tinut circa 15 minute in apa in prealabil, cu samburii de brad, pe care inainte i-am tostat si cu frunzele de busuioc pe care le-am rupt bucatele.
Gust, mireasma, culoare!!