Deși mulți spun că are colesterol, carnea de porc este preferata multora, pentru că este gustoasă. Dintre multele modalități prin care ea poate fi preparată, am ales, săptămâna trecută să fac această rețetă, cu sos tomat, la cuptor și tare moale, bună și fragedă a fost!
Carnea se spală bine, ca să nu mai rămână vreo așchie de os, după care se îndepărtează grăsimea, care se va lăsa în tavă, la cuptor, pentru a da un gust bun sosului.
Se crestează stratul fin de grăsime, sau pielița care înconjoară carnea slabă de cotlet, ca să nu se încovoaie, la preparare, să rămână plată.
În cazul în care cotletele sunt mai groase, se bat puțin și se înțeapă ușor, pe ambele fețe.
Se curăță ceapa, se spală și se feliază grosier.
Se curăță usturoiul, se spală și se feliază.
Se spală roșia și se feliază.
Se condimentează bucățile de cotlet cu: sare, piper și boia de ardei pe ambele fețe, după care se pun în tavă, odată cu bucățile de slănină îndepărtate de pe cotlete. Se adaugă foaia de dafin și feliile de: ceapă, roșie și usturoi.
Deasupra se toarnă uleiul, vinul, apa și sucul de roșii. Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se dă la cuptor, la temperatură medie, pentru cel puțin 90 de minute. Atunci se scoate tava din cuptor, se îndepărtează folia de aluminiu și se întorc cotletele.
Se dă tava din nou la cuptor (neacoperită) pentru 40-45 de minute și între timp se mai scoate din când în când, pentru a turna sos pe cotlete și pentru a le mai întoarce.
Când este gata (se verifică prin înțepare, dacă este fragedă) se scoate din cuptor, ca să nu se usuce acolo, din cauza căldurii și se servește imediat cu garnitură de cartofi natur, piure, pilaf, sau paste. Se servește cu o salată de sezon, sau cu murături.
1
Cotletele de porc fără os sunt la fel de bune (sau poate chiar mai bune).
2
Îndepărtați slănina de prisos de pe cotlete, dar păstrați-o, ca să o puneți în tavă, la cuptor, pentru că va da un gust bun sosului. Nu are rost să lăsați slănina groasă pe cotlete, pentru că este inestetică și nici nu se va mânca.
3
Dacă stratul de slănină din jurul cotletului este subțire, el poate fi lăsat, dar este bine să-l crestați din loc în loc, pentru a nu ”strânge” și încovoia friptura, care trebuie să rămână plată.
4
În cazul în care cotletele sunt prea groase, ar trebui să le bateți și înțepați ușor, sau ați putea să le lăsați câteva ore la marinat, pentru ca friptura să fie fragedă și bine pătrunsă.
5
După ce îndepărtați folia de aluminiu, întoarceți din când în când cotletele, ca să se pătrundă și rumenească pe ambele fețe.
6
Puteți adăuga și alte condimente, care vă plac.
7
Nu lăsați friptura în cuptor, când este gata, pentru că s-ar putea usca de la căldură.