Reteta postata de lauralaurentiu pe culinar.ro, la fel si inspiratia cosuletelor, careia doresc sa-i multumesc si pe aceasta cale
Eu am facut portie dubla, aici sunt ingrediente pt o portie(un cozonac)
umpluturi:
Laptele, zaharul, zaharul vanilat se dau in clocot. Apoi se raceste laptele pana la aproximativ 40 de grade.
Galbenusurile si oul se bat cu praful de sare.
Untul se topeste (fara a se infierbanta in exces).
Laptele caldut, oul si galbenusurile batute, untul topit si coaja rasa de citrice le-am pus in masina de paine:
Deasupra am pus faina si drojdia deshidratata:
Am programat masina la programul de framantare de 15 minute, am scos aluatul gata framantat, l-am lasat la crescut, apoi l-am impartit in trei:
dintr-o parte am facut melci cu gem si nuci si cateva cosulete (pt cosullete am intins o foaie, am uns-o cu gem, am pus deasura nuca macinata amestecata cu putin zahar, am rulat, apoi am crestat ruloul destul de profund, dar fara a-l desprinde complet, la distanta de un centimetru de la margine, apoi am facut o crestatura indentica la aceeasi distanta, iar cu a treia taietura am desprins complet bucata crestata de rulou.Am obtinut o bucata de aluat impartita in trei, iar treimile exterioare le-am tras inspre afara, obtinand forma de cosulet cu toarta.Am pus deasupra cateva bucatele de rahat pt a da impresia ca e cosulet plin. Cosuletele le-am asezat in tava captusita cu hartie de copt.)
alta parte am folosit-o pt melci cu scortisoara (am intins, am uns cu unt si am presurat zahar amestecat cu scortisoara, am rulat si am taiat cu ata bucati care le-am asezat cu umplutura in sus pe hartie de copt)
si una pt un cozonacel (bucata pt cozonac am impartit-o in 2, am intins cele doua bucati, pe una am pus rahat si pe una gem si nuci, le-am rulat, apoi le-am rasucit imprena, le-am pus in tava tapetata cu hartie)