O reteta delicioasa , pe care o am de la bunica mea ! Sunt nemaipomenite si cu gem de prune si cu rahat....dar de data aceasta am folosit mere , si au iesit un deliciu :D
Aluat :
Se amesteca faina cu drojdia , apoi se adauga sarea si untura si se framanta bine , sa se incorporeze toata faina in untura . Se adauga oul si smantana si se framanta bine pana aluatul nu se mai lipeste de maini si de vas . In cazul in care aluatul se lipeste , se mai adauga putina faina si se mai framanta .
Umplutura :
Merele se spala , se curata si se razuiesc .
Se caramelizeaza zaharul si apoi se pun merele razuite si putin stoarse ( nu se stoarce toata zeama din ele , numai putin ca sa nu fie nevoie sa le calim foarte mult ) , se amesteca bine , se adauga scortisoara si se calesc pana se inmoaie putin si nu este zeama ( ca se le putem pune in aluat sa nu curga ) .
Apoi se lasa la racit .
Se ia cate putin din aluat si se intinde , fie in forma de cerc si atunci taiem triunghiuri , fie dreptunghiular si taiem dreptunghi sau patrat ( cum am facut eu acum pt. ca am vrut sa le fac mai mari ); punem umplutura cu lingurita si le rulam . Cornuletele astfel obtinute le punem in tava pe hartie de copt si le dam la cuptor . Se coc aproximativ 30 min la 180 grade , nu se rosesc decat fff putin si asta din cauza ca aluatul este unul gras .
Cand sunt coapte , se scot din cuptor , se lasa putin la racit si se pudreaza cu zahar .
1
Dintr-o portie ies destul de putine , eu tot timpul fac portie dubla :)
2
Dupa ce le scoateti din cuptor nu trebuie lasate sa se raceasca complet pt. ca astfel nu se mai lipeste zaharul de ele .
3
Sa nu va fie frica sa puneti sare , aluatul trebuie sa fie putin sarat , asta face ca aceste cornulete sa fie atat de bune ....aluat sarat , umplutura dulce si pudrate tot cu dulce :D
4
Nu e nevoie sa stea la dospit !