De când am văzut la Mitinita, pe blog, salata de conopidă, m-au năpădit amintirile adolescenței;) La majorat (în urmă cu mulți ani!), i-am dat pe spate pe invitați (în jur de 60;) ) cu salata de conopidă super aromată cu maioneză și usturoi. Acum, dacă tot am câștigat dreptul de a găti în vasul minune Zepter, m-am încumetat să o prepar, deoarce fierbe mult mai repede, își păstează valorile nutritive și nu ”parfumează” toată casa cu mirosul ei;)
Conopida sau "varză de Cipru", cum a fost denumită la început provine, după cum ne sugerează și porecla, din Ciprul antic și există încă de acum 2.500 de ani.
Ea conține enzime, proteine și vitamine, toate bune pentru a fi folosită în favoarea unui organism sănătos.
Conopida poate fi folosită gătită sau murată. Dacă nu s-a folosit toată conopidă la gătit este indicat să se păstreze la rece împachetată în folie, însă nu pentru mult timp.
Persoanelor care au probleme cu glandă tiroidă (hipertiroida) le este recomandat consumul moderat de conopidă, deoarece predispune la apariția gusei endemice.
Conopida are 21 de calorii, vitaminele C, A, B1, B6, B2, fosfor, zinc, calciu, magneziu, fier, mangan, caroten, cupru, nu are colesterol, nu conține amidon și poate fi consumată în curele de slăbire.
Printre proprietățile importante ale conopidei se număra prevenirea bolilor de inimă, a atacului cerebral, detoxifierea organismului, bun anticangerigen, antireumatic, energizant natural, analgezic antianemic, oftalmologic, scade nivelul colesterolului și sprijină sistemul imunitar. Datorită conținutului de fosfor, conopida are un efect benefic asupra dentiției.
Astfel vasul Zepter, asigură valorile nutritive ale conopidei intacte. Să trecem la treabă;)
Între timp se prepară maioneza, dintr-un ou, 1 lingură de muștar și cca. 500 ml ulei de floarea soarelui. După ce s-a obținut consistența dorită se adaugă zeama de la o lămâie, mărarul tocat mărunt și usturoiul presat. Maioneza se amestecă cu conopida presată, ușor până ce se combină gusturile. Se servește rece în roșii sau ardei!
Poftă bună!