Ne plac compoturile de orice fel, am foarte multi visini si anul acesta au produs din belsug, m-am gandit sa fac compot si am facut 30 de borcane.
Pentru inceput, am sterilizat borcanele. Spalati foarte bine borcanele si capacele acestora, clatindu-le in mai multe ape. Lasati-le la scurs pe un prosop sau in stativul de vase. Introduceti borcanele fara a fi inchise cu capac in cuptor si dati drumul la cuptor la max. 180 grade C si le lasati inauntru pentru 20-30 minute. Aveti grija ca borcanele sa nu se atinga intre ele cat sunt in cuptor.
Visinile culese trebuie sa stea in apa rece 30 de minute ca sa iasa viermii din ele, care au. Dupa acest proces, le clatim in doua trei ape si le curatam de codite.Se asaza fructele in borcanele sterilizate cca. 3 sferturi din capacitatea lor. Adaugam 4 linguri de zahar la fiecare borcan si apa pana la filet.
In cratita in care fierbem, punem un prosop si asezam borcanele bine capsate. Punem apa in cratita pana aproape de capac si le lasam sa fiarba la foc potrivit, cca. 30-40 de minute. Compotul este gata in momentul cand visinele isi schimba culoarea si apa este colorata. Dupa ce au fiert, se scot borcanele deoparte fara sa se atinga unul de celalalt. Se invelesc cu o patura groasa si se lasa la racit treptat, pana a doua zi.
Se depoziteaza in camara sau beci, in locuri racoroase.
1
Zaharul se pune dupa gustul fiecaruia si in functie de acreala visinei.
2
Cand borcanele sunt reci, zaharul este depus la fundul borcanului. Nu este o problema,dupa depozitare se topeste si este bun de consumat.
3
Daca dorim, putem pune la fiecare borcan un sfert de aspirina pentru conservare, compotul este bun oricum si rezista peste iarna.