Mi-aduc aminte ca intotdeauna mi-a placut sa ascult colinde, imi induc o stare de bine si de bucurie, mai ales in seara magica! Insa colindele trebuiau neaparat cantate de altii, eu nu m-am descurcat niciodata la asa ceva, si nici nu mi-a placut sa merg cu colinda…vedeti voi, in ochii mei de copil a staruit impresia ca as merge la cerut bani, iar eu as fi vrut doar sa fiu cuprinsa de starea aceea de bine! asadar, m-am rezumat doar la ascultarea lor si la recompensarea lor nu prin bani, ci prin colacei, nuci si mere (stiu, metoda old-school, dar chiar mi-a adus multe zambete si straluciri in ochi!) Asadar, am ales ca in seara de Ajun, sa va recompensez si pe voi cu niste colacei simpli, dar de care imi amintesc cu drag de pe vremea cand inca eram un ghindoc prin bucataria bunicii si mai mult o incurcam decat s-o ajut…dar zau ca nu putea face ceva singura, fara mine:)
ingrediente:
1. Se introduc toate ingredientele in masina de paine (intai lichidele, apoi cele uscate) si se seteaza masina pe programul special pentru aluat (la mine dureaza cca 90 minute)
2. Aluatul se scoate din masina de paine, se framanta putin pe masa infainata si se imparte aluatul in 8 parti egale. Fiecare parte se mai imparte in 2 jumatati egale, care se ruleaza in suluri lungi.
3. Se formeaza un snur lung din primele 2 suluri (impletitura in 2, sau tehnica snurului de martisor).
4. Snurul obtinut se inchide in cerc si se prinde bine. Se aseaza pe marginea lui un alt sul drept, care se prinde bine de cercul anterior.
5. Se aseaza colacul obtinut in tava tapetata cu hartie de copt si se repeta operatiunea de mai sus, pana la terminarea aluatului.
6. Colaceii se ung cu ulei de masline, se presara susan si se introduc in cuptorul preincalzit. Se coc la foc mediu (180 grade) pana cand trec testul scobitorii.
7. Se lasa la racit in tava, dupa care se aseaza frumos in cosul cu mere si nuci si se asteapta colindatorii.