Mie imi plac ciupercile la nebunie, asa ca fac destul de des diverse mancaruri in care sa le folosesc. Reteta mea e una f. simpla. Avem nevoie de:
Se spala bine ciupercile si se lasa cu tot cu cozi. Se taie ciupercile pe verticala. Se pune untul/uleiul in tigaie. Se adauga ciupercile si se lasa pe ochi, la foc potrivit. Sa nu va faceti probleme daca par prea multe si tigaia e prea mica, in cateva minute ciupercile isi lasa zeama si scad considerabil.
Puteti pune si un capac deasupra. In timp ce se prajesc, se prepara sosul din amestec smantana/faina/piper/sare.
Cand ciupercile sunt facute si mai au totusi putina zeama (nu se adauga apa deloc, e suficint ce iese din ciuperci).
Se ia tigaia de ochi, se amesteca sosul si se pune iar la foc mic, pt. cateva minute.
Eu n-am avut parte si de marar ca l-am trimis pe sotul meu sa-mi cumpere si a venit victorios acasa fluturandu-mi pe sub nas o legatura uriasa de patrunjel…
Aceeasi reteta poate fi facuta si inlocuind ciupercile cu pleurotus, mie imi place la fel de mult iar mancarea arata si mai bine, mai alba.
Va doresc sa aveti pofta!