Bucataria romaneasca este extrem de diversa si foarte bogata in gusturi, culori si arome. Mai mult, chiar si atunci cand se folosesc putine ingrediente, rezultatul poate fi de-a dreptul delicios. Prin urmare, astazi va propun o reteta de post gustoasa si usor de preparat: ciuperci cu mamaliguta la cuptor. Ingredientele sunt calculate pentru 4 portii.
Pentru preparare aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:
Preparare ciuperci cu mamaliguta la cuptor: Taiati ciupercile felii subtiri. Tocati ceapa marunt si zdrobiti usturoiul. Tocati mararul si aveti toate ingredientele pregatite pentru preparare.
Puneti uleiul intr-o tigaie si adaugati ceapa sa se rumeneasca, la foc mediu, pana devine translucida. Adaugati ciupercile in tigaie, condimentati cu un praf de sare si de piper, amestecati pentru a se incorpora uniform ingredientele, dupa care adaugati si usturoiul zdrobit. Amestecati si lasati la foc mediu pana incepe sa fiarba.
Lasati sa fiarba pana se evapora apa lasata de ciuperci (15-20 de minute). Dupa ce s-a evaporat apa lasata de ciuperci mai rumeniti 1 minut, adaugati mararul, amestecati si stingeti focul.
Puneti ciupercile intr-o strecuratoare, la scurs, si puteti pregati mamaliguta.
Adaugati malaiul in apa rece, puneti o lingurita de sare si amestecati pana incepe sa fiarba. Cand a inceput sa fiarba, amestecati permanent pana se ingroasa compozitia si devine de consistenta unei creme groase (o mamaliguta mai moale, care sa curga).
Stingeti focul si turnati, intr-un vas rezistent la foc, un strat de mamaliga, dupa care adaugati ciuperci, aranjandu-le uniform peste mamaliga.
Turnati inca un strat de mamaliga si, din nou, un strat de ciuperci. In final, terminati cu un strat de mamaliga (va recomand sa alegeti un vas mai inalt si sa lasati 2 cm pana la marginea de sus a vasului, fiindca altfel patiti cum am patit eu, de mi-a curs mamaliga in cuptor).
Dupa ce ati terminat de adaugat ultimul strat de mamaliga, introduceti vasul in cuptorul preincalzit la 180 de grade si lasati-l in cuptor 30 de minute. Dupa ce s-au scurs cele 30 de minute scoateti vasul din cuptor si lasati mamaliga sa se racoreasca.
Puneti in farfurii, presarati patrunjel deasupra si se poate servi ca atare, cu smantana sau cu muraturi. Daca doriti o puteti servi si rece, caz in care o veti putea portiona mai usor. Dar asta in functie de cum preferati. Eu am consumat-o calda.