Există multe variante de ciorbă țărănească, în funcție de zona geografică și de sezon, variind în principal legumele folosite. Din ciorbă nu vor lipsi: ceapa, rădăcinoasele, sucul de roșii (sau roșii proaspete),ardeiul gras (sau capia), eventual prazul, mazărea și/sau fasoleaverde păstăi și bineînțeles carnea de porc. Mie îmi place să pun aproape orice legume am la dispoziție, acestea conferind ciorbei nu numai un aspect foarte plăcut ci și un gust excelent. Ciorba poate fi acrită cu borș, zeamă de varză (moare), zeamă de lămâie sau doar cu suc de roșii.
Din ingredientele de mai jos a rezultat o oală de 5 l cu ciorbă.
Pentru Ciorba taraneasca, cu carne de porc ai nevoie de urmatoarele ingrediente: pulpa de porc, morcovi, ceapa, usturoi, rosii, cartofi.
Cum se prepara Ciorba taraneasca, cu carne de porc
Pregătirea cărnii. Ne vom ocupa mai întâi de carne deoarece fierbe mai greu decât legumele și va trebui să fiarbă cam o jumătate de oră. Într-o oală mai mare (eu am folosit una de 5l) punem la fiert 3-4 l de apă. Spălăm bine carnea, o tăiem cubulețe nu prea mari și o punem la fiert. Periodic îndepărtăm spuma care se formează. În timp ce fierbe carnea, ne vom ocupa de pregătirea și sotarea legumelor.
Pregătirea legumelor. Curățăm cartofii, ceapa, usturoiul, morcovul, pătrunjelul și țelina și le spălăm bine. Spălăm și roșiile și le tăiem cubulețe nu prea mari. De asemenea spălăm și ardeiul capia și-l tăiem fideluțe. Ceapa o tocăm mărunt, rădăcinoasele le dăm prin răzătoarea mare iar cartofii îi tăiem cubulețe nu prea mari.
Sotarea legumelor. Turnăm uleiul într-o tigaie și îl încingem bine. Călim mai întâi ceapa, apoi adăugăm legumele (mai puțin cartofii!), pe rând și le călim împreună, la foc iute, cam 5 minute. Amestecăm mereu ca să nu se ardă! Sotarea legumeleor le intensifică aromele iar morcovul dă o culoare deosebită ciorbei!
Observație: Mare atenție să nu ardeți legumele deoarece devin amare!
Pregătirea ciorbei. Când carnea este aproape fiartă, adăugăm în oală și legumele sotate și lăsăm să fiarbă cam 15-20 minute. Ca să nu se sfarme, cartofii îi adăugăm la sfârșit și mai lăsăm la fiert cam 15-20 de minute. Gustăm între timp ca să vedem dacă legumele sunt bine fierte. La final adăugăm sucul de roșii și moarea (la nevoie mai putem completa cu apă!) și mai dăm un clocot, cam 5 minute. Când este gata oprim focul și asezonăm cu condimente (sare, piper, boia), după gust. Pentru un plus de savoare, usturoiul pisat îl adăugăm chiar la sfârșit și punem capacul!
Eu am servit ciorba cu pătrunjel verde tocat mărunt, ardei iute și smântână.
Iti recomandam si reteta de Ciorba taraneasca de iunie, Ciorba de pastai fasole galbena, sau poti incerca si reteta de Ciorba de ciolan afumat.
Poftă bună!
1
Puteți servi ciorba cu pătrunjel verde tocat și/sau cu ardei iute, dacă vă place!
2
Dregeți ciorba cu smântână și va fi mult mai bună.
3
În loc de pătrunjel, puteți adăuga mărar și/sau leuștean verde tocat, dacă doriți.
4
Dacă nu aveți suc de roșii, puteți folosi roșii proaspete, roșii în bulion sau pastă de roșii.
5
Puteți acri ciorba și cu moare, bors sau chiar cu zeamă de lămâie!
6
Dacă doriți puteți adăuga în ciorbă: un păstârnac, mazăre și/sau fasole verde păstăi!
7
Când sotați legumele, aveți grijă să nu le ardeți deoarece devin amare!
8
Puteți face această ciorbă cu carne slabă de porc, de vită sau chiar de pasăre.