Mi-a facut Babi pofta ieri si cum chiar nu mai facusem demult - si cand spun demult inseamna de peste 1 an - am zis sa purced sa fac o zama acra(c-asa-i zice pe la noi). Ei bine, barbatul mi-a zis: nu stiu ce-ai pus in ea, dar tare buna e! Mai mare lauda nu-i trebuie unei neveste:)))
Se curata, se spala si se taie ceapa verde felii. Intr-o oala incapatoare punem ceapa la calit in uleiul incins. Adaugam 2 linguri de faina, amestecam bine, adaugam si boiaua, stingem totul cu 2-3 litri de apa. Lasam sa fiarba.
Intre timp ne ocupam de salata: se spala salata frunza cu frunza si se pune la scurs intr-un strecurator mare. Se taie fasii potrivit de mari si se adauga in oala la fiert. Acoperim totul cu un capac.
Intr-o farfurie se bate oul cu un praf de sare, se adauga smantana si se amesteca pana la omogenizare, apoi ii dam drumul in supa in fir subtire sa se formeze zdrente. Condimentam cu sare si piper dupa gust.
Se stoarce sucul de la lamaie si se acreste ciorba, iar dupa ce mai da un clocot sau doua se ia de pe foc.
Se lasa putin la racit si apoi optional, puteti adauga iaurtul amestecat cu usturoiul pisat.
Este foarte buna rece in zilele de vara calduroase.
Pofta buna!
1
daca doriti puteti inlocui ceapa verde cu usturoi sau sa nu puneti de nici unele, dupa preferinta
2
de asemenea usturoiul de la final este optional, dar noua tare ne plac ambele asa ca le folosesc des la mancaruri