Ciorba de potroace a la Radu Anton Roman

de Sylvia in Ciorbe, 13 Ian 2015 | 51013 vizualizari

 

"Potroaca inseamna saratura, nu altceva, o zeama reparatorie de dupa "chindiile" cumplite ale Valaho-Balcaniei, care scoate in mod traditional veninul din betivi, mahmureala din nasi si untul din bucatari" - spunea marele maestru Radu Anton Roman in cartea sa, la reteta acestei ciorbe. Am facut-o de zeci de ori si de fiecare data ma minunez ce buna poate sa fie , cat de perfecta si simpla in arome ...o dovada clara ca fericirea, bucuriile si gusturile intense vin din lucrurile simple. Trebuie insa respectate cu sfintenie ingredientele fara de care ciorba nu va poate da aroma adevarata.

 

INGREDIENTE

  • 500 grame de bucati de zburatoare de casa, pot sa fie de la mai multe feluri de zburatoare ( eu am avut o gaina bio fermiera )
  • 400 grame de maruntaie ( fara care ciorba nu are gustul autentic) pipote inima, ficat )
  • 2 cepe
  • 400 grame :morcov, pastranac, telina
  • 2 linguri de orez
  • 20 boabe de piper
  • 200 ml smantana
  • 2 oua
  • leustean
  • un litru zeama de varza murata ( potroaca)
  • 4 l de apa
Portii: 15
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Ciorba de potroace a la Radu Anton Roman:

 

    Este o ciorba perfecta si completa , servita fierbinte cu o bucata zdravana de paine si ardei iute nu mai cere nici o completare....iar realizarea ei este extrem de simpla. 

   Se spala si se lasa la uscat bucatile de zburatoare si maruntaiele lor ( bucatile de carne se taie spunea maestrul Radu Anton Roman cat inghite un om cuminte o data :) ) . Zarzavaturile se toaca cat mai marunt.

 Intr-o oala se pun 4 l de apa cu o lingurita rasa de sare si se adauga carnea si maruntaiele. Se lasa sa clocoteasca bine si se aduna spuma , dupa ce am terminat aceasta operatiune se adauga zarzavaturile si piperul. 

  Dupa vreo ora de fiert molcolm se pune orezul bine spalat, 2 linguri este cantitatea perfecta chiar daca nu pare mult. Dupa ce a fiert orezul - 10-15 minute) se adauga zeama de varza murata ( potroaca) care sareaza, acreste si da adevarata aroma. 

  Se mai lasa la clocotit cateva minute, separat se bat galbenusurile cu smantana si cu ceva zeama din oala. Se ia oala de pe foc si se adauga smantana batuta si se presara dupa ce se mai racoreste putin leusteanul tocat marunt. Se lasa aromele sa se povesteasca putin si se serveste fierbinte , cu o paine adevarata si cu ardei iute pentru cei mai vrednici . 

  Va doresc pofta mare si spor la preparat bucate adevarate, va asigurca o sa va indragostiti de aceasta reteta ! 

TIPS-URI

1

bateti galbenusurile separat, adaugati incet smantana si omogenizati apoi compozitia cu ciorba fierbinte ca sa se dilueze uniform in ciorba

Daca ti-a placut reteta noastra "Ciorba de potroace a la Radu Anton Roman" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Ciorba de potroace