Este o ciorba care se face in familia mea de 3 generatzii sub aceasta denumire, nu stiu daca are legatura cu ceva similar din Italia
Fasolea se alege si se pune in apa de seara pana dimineatza.A doua zi se spala si se pune la fiert in oala sub presiune aprox 1 ora.
Intre timp se curatza ceapa si se taie marunt.Se curatza zarzavatul si se taie (sau se da pe razatoare).Eu le tai deoarece imi place sa se vada in ciorba.Ardeiul se curatza si se taie cubuletze.
Cartofii se curatza se taie cubuletze si se pun in apa sa nu se inegreasca.
In oala de ciorba se pune uleiul, ceapa, zarzavatul si se calesc 3-4 minute dupa care se pune o cana de apa si se lasa la fiert 10-15 minute.
Se pune fasolea si se completeaza cu apa daca este nevoie, in functie de cat de deasa va place (cea facuta de mine este o ciorba deasa).Se pune sare (sau vegeta).
Se pun si cartofii si se fierbe inca 15-20 de minute pana sunt fiertzi cartofii dupa care se pun spaghetele rosiile taiate si bulionul se potriveste de sare si se mai fierbe inca 10 minute.
La sfarsit se pune mararul tocat marunt se mai da un clocot si este gata.
Cand se serveste se pun in farfurie fasii de cascaval (taiate cu aparatul de curatzat zarzavat)
Se poate servii cu ceapa rosie sau muraturi.
Pofta Buna!