Este una dintre cele mai simple supe/ciorbe care le puteți gați. Pentru ca mi-am petrecut verile la tara iubesc o ciorba buna de fasole. Cred ca, dacă este gătita tradițional la foc, are un gust deosebit de fum și tara! Îmi aduce aminte de o vara târzie, început de toamna, când vremea este mai rece și încep ploile. Presupun ca sunt mai multe rețete pentru aceasta ciorba, eu o sa va prezint una pe care o știu de la bunica mea, știu ca este un clișeu, dar totuși...
Se înmoaie fasolea în apa rece cu cel puțin 2 ore înainte, de preferat peste noapte, în acest fel fasolea se va fierbe mult mai ușor. Cantitatea de apa variază în funcție de gustul fiecăruia, pentru 500g de fasole eu folosesc 3l de apa. După înmuiere, se pune la fiert și se schimba apa cel puțin odată. Se va fierbe pana bobul de fasole este pătruns și pe alocuri alte boabe de fasole sunt sparte.
Intre timp se toaca legumele cubulețe, și se călesc la foc mediu cu uleiul. Când totul este călit, se adaugă peste fasolea fiarta în cei 3 litri de apa. Se mai lasă la fiert, la foc mic, încă 30 de minute pentru a se pătrunde gusturile. La final se adaugă mărarul, boia, 2 lingurițe de sare, și un praf de piper. Ultima data se adaugă untul. Untul se pune pentru a aduce gusturile împreuna, rotunjește gustul general.