Chifteluțele din piept de pui sunt, nu numai o idee foarte bună pentru un picnic reușit, ci și un aperitiv cald deosebit sau un fel principal asociat cu cus-cus, cu un puré clasic de cartofi, chiar cu un pilaf, la fel de clasic, dar nici într-un caz cu cartofi prăjiți, chiar dacă sunt preferații multora, pentru că nu se poate ca și garnitura să fie prăjită, pe lângă chiftele...
Gustul dulceag al cepei, topită puțin, cu gustul pieptului de pui și cu acela al condimentelor, dau acestor chifteluțe o savoare aparte...
Reteta pentru picnic
Se curăță, se spală și se lasă pieptul de pui să se scurgă de apă.
Ceapa se curăță, se spală și se taie foarte fin, după care se topește în ulei și se lasă la răcit și la scurs de ulei.
Se macină fin pieptul de pui și se amestecă apoi cu ceapa topită și scursă de ulei, oul, condimentele (sare, piper, bicarbonat), făina și miezul de păine. (Miezul de pâine nu se va înmuia în lapte, ci se va fărâmița, așa cum este.)
Când s-a amestecat bine compoziția, ca să se uniformizeze, se formează chifteluțele, trecându-le prin făină și se lasă pe planșetă, până se adună mai multe.
Se încinge uleiul în tigaie și apoi se pun chifteluțele la prăjit, la foc mic. Se rumenesc frumos pe ambele fețe. Carnea de pui fiind albă și chifteluțele vor avea o culoare frumoasă, deschisă.
Se servesc ca aperitiv cald, sau ca fel principal, cu garnituri clasice (puré de cartofi, pilaf) sau cu cus-cus preparat cu unt. Și bineînțeles, cu murături...
1
Nu prăjiți tare ceapa, ci topiți-o puțin, ca să aibă un gust dulce, nu amar și ca să nu-și schimbe culoarea aurie.
2
Scurgeți de ulei ceapa topită.
3
Încingeți uleiul înainte de a pune chifteluțele la prăjit, iar apoi micșorați flacăra ochiului de aragaz.
4
Aveți grijă să nu prăjiți prea tare chifteluțele. Ele trebuie să aibă o culoare arămie, nu arsă.
5
Serviți chifteluțele ca aperitiv cald, ca fel principal asociat cu puré de cartofi, pilaf, cus-cus, sau la pachet.