Chiftele:
Fasolea se spala si se pune in apa cu o seara inainte. A 2-a zi se pune la fiert, timp in care se schimba apa de 2-3 ori. Punem la robot fasolea fiarta si morcovii fierti si mixam pana cand se formeaza o pasta.
Transferam compozitia intr-un bol si apoi adaugam cartofii fierti razuiti pe razatoarea mare.
Punem acum ceapa verde, usturoiul verde, leurda, patrunjelul si mararul tocate marunt. Adaugam usturoiul zdrobit, sare si piper dupa gust si amestecul de condimente pentru chiftele si amestecam totul.
Adaugam treptat cate 1 lingura de pesmet si amestecam. Adaugam cat pesmet este nevoie pana ajungem la consistenta dorita pentru a putea modela chiftelutele.Nu trebuie sa fie foarte lipicioasa.
Luam cu mana din compozitia obtinuta si formam bilute pe care le aplatizam putin.
Le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt,apoi le ungem cu putin ulei.
Dam tava la cuptorul preincalzit, la foc mic-mediu, pentru aproximativ 45-50 de minute.
Dupa 30 de min. se verifica, daca sunt prea moi se mai lasa atata timp cat este nevoie.
Intre timp, cat chiftelele sunt la cuptor, vom pregati piureul de morcovi.
Morcovii spalati si curatati se pun la fiert. Dupa ce sunt fierti, ii scurgem de apa dar mai lasam cam 2-3 linguri si ii pasam bine. Adaugam usturoiul zdrobit si sare dupa gust.
Pofta buna!