Initial am vrut sa fac chiftelute cu pilaf, dar pe parcurs le-am transformat si au iesit tare bune asa.
De la un timp gatesc chiftelutele la cuptor fara a le mai praji si unt mult mai bune si mai sanatoase.
Pentru chiftelute:
Pentru sosul alb:
Am fiert intai orezul cu apa, sare si putin piper macinat, apoi am lasat la racit.
Carnea tocata am amestecat-o cu ceapa trecuta prin masina de tocat impreuna cu usturoiul curatat.
Am trecut prin masina de tocat si morcovul impreuna cu cartofii curatati si spalati apoi i-am scurs bine de zeama si i-am amestecat cu carnea tocata.
Am asezonat cu condimente: piper, oregano, cimbru si mararul uscat, am adaugat sare.
Am format chiftelutele la mijlocul carora am adaugat cate o lingurita de orez racit si le-am asezat in forme de briose.
le-am dat la cuptor la 180 grade pentru 50 minute, intorcandu-le la mijlocul timpului de pe o parte pe alta pentru a se colora frumos si uniform.
Pentru sosul alb am pus untul la topit intr-o tigaie antiaderenta, apoi am adaugat faina amestecand continuu pana la omogenizare, apoi am inceput sa picur putin cate putin din laptele pe care l-am fiert imreuna cu zaharul si putina sare.
Am zdrobit usturoiul si l-am adaugat peste sos impreuna cu un varf de lingurita nucsoara si un varf de lingurita piper macinat.
Am servit sosul peste chiftelutele calde alaturi de o salata de legume.
1
Cartofii din chiftelute se pot inlocui cu miez de paine integrala inmuiata in lapte si scursa bine.
2
Daca chiftelutele lasa lichid in formele de briose, acesta trebuie scurs din cand in cand.