Aceasta reteta o aveam in minte de ceva timp.Zilele aceastea as fi mancat niste chiftelute cu un sos, dar nu voiam nici sos cu rantas, nici sos alb ci unul altfel.Asa ca m-am gandit la acest sos de legume.Este gustos, nu cade deloc greu la stomac si plin de arome de la legume.
Chiftelutele:
Cartoful il curatam de coaja si il fierbem. Il scoatem la racorit cand este gata, apoi il dam pe razatoarea mica. Mararul si patrunjelul verde il spalam si il tocam marunt. Intr-un bol punem carnea, cartoful ras, mararul si patrunjelul verde, painea inmuiata in apa si bine stoarsa. Curatam usturoiul, il pisam si il punem in compozitia de mai sus. La sfarsit adaugam oul, sare si piper dupa gust. Punem o tigaie la incins, eu am folosit o tigaie in care le-am copt fara ulei, insa voi puteti sa le prajiti in ulei. Cand s-a infierbantat formam niste chiftele micute si le coacem pe ambele parti. Cand sunt gata le scoatem pe o farfurie.
Sosul:
Ardeiul kapia, gogosarul ii curatam de seminte si ii facem patratele mici. Ceapa o curatam si o tocam marunt. Morcovul il decojim si il taiem rondele. Rosiile le decojim si le taiem cubulete. Intr-o cratita punem uleiul la incins. Punem ceapa si rosiile, 3-4 linguri de apa si le inabusim putin. Apoi punem morcovul, ardeiul si gogosarul. Acoperim cu 1 cana plina cu apa, lasam sa fiarba la foc potrivit si acoperim cu un capac (daca mai este nevoie pe parcurs mai adaugam putina apa calda).
Cand legumele sunt bine patrunse si sosul este legat, condimentam cu sare, piper, busuioc, iar la final adaugam si pasta de gogosari. Punem chiftelutele, mai fierbem cam 2 minute si tragem cratita de pe foc. Lasam la racorit si servim.
Sa aveti pofta.