Cheesecake fin cu mascarpone si sos de zmeura. E fin, dar ataaaat de fin! Se topeste in gura, de parca n-ai manca nimic, si te vezi nevoit sa mai iei o gura si inca una! E preferatul casei si primit cu drag de fiecare data!
Crusta de biscuiti cheesecake fin cu mascarpone si sos de zmeura – tava 20 cm
Preparare Cheesecake fin cu mascarpone si sos de zmeura
Macina biscuitii fin si pune-i intr-un bol in care pui si untul la temperatura camerei
Omogenizează bine compozitia, apoi distribuie pe fundul unei tavi unse cu unt, cu diametrul de 20 cm.
Taseaza bine cu ajutorul unei linguri (cu dosul lingurii) sau cu degetele, ridicand usor compozitia si pe lateralele formei. Nu trebuie apasat exagerat, doar cat sa se lege ingredientele. Da vasul la rece.
In alt bol pune branza, mascarpone, ouale, smantana si zaharul si cu un tel para amesteca energic, pana obtii o pasta omogena. (daca vrei mai dulce, gusta si mai pune zahar)
Incorporeaza zeama de lamaie, zaharul vanilat, sarea, amidonul alimentar si omogenizeaza.
Scoate forma pentru cheesecake fin cu mascarpone si sos de zmeura de la rece si o introdu in cuptorul preincalzit pentru 10 minute la foc mic.(160 grade)
nota: eu imbrac pe exterior forma in folie alimentara, preventiv, evitand sa se scurga grasime, in caz ca forma nu se inchide perfect.
Coboara apoi temperatura la 120 grade.
Scoate forma din cuptor si toarna jumatate din umplutura de branza. Pune un rand de zmeura proaspata, apoi toarna si restul de umplutura.
Introdu tava in cuptor si coace la 120 grade timp de 90-100 minute.
Cuptoarele difera foarte mult, nu sunt calibrate toate la fel, asa ca iti recomand sa lasi 90-100 minute si sa testezi daca e copt, apasand foarte usor cu degetul pe mijlocul prajiturii.
Aceasta trebuie sa fie gelatinoasa dar nu tare, se intareste mult la racire si la frigider. Daca este asa cum am zis, opresti cuptorul; in caz contrar mai lasi 20 minute.
Opresti caldura si-l lasi sa se raceasca in cuptor, cu usa deschisa, apoi il acoperi si il dai la frigider peste noapte.
Sos de zmeura
Prepari cat vrei tu, mai mult sau mai putin, in functie de preferinte. Eu fac mai mult, pun peste cheesecake si mai pun si la servire pe fiecare portie. Ca idee 200-250 g de zmeura sunt suficiente. În acesta din imagine am pus 200 grame.
Pui zmeura intr-o craticioara la fiert (poate fi si proaspata si congelata) impreuna cu zaharul. Amesteci continuu.
Dupa ce a dat 2 clocote si zaharul s-a topit, diluezi o lingurita cu varf de amidon alimentar in putina apa rece, pui in craticioara, amesteci si mai lasi pe foc pana se ingroasa. Asta se va intampla foarte repede.
Daca-l vrei si mai gros, pui mai mult amidon, dar tine cont ca sosul, pe masura ce se raceste, se ingroasa o idee mai mult.
Peste cheesecake-ul rece, toarna sosul caldut si intinde usor.
Daca nu vrei cu sos, poti incerca un Cheesecake simplu, iar daca-l vrei mai delicat si cu ciocolata, sugestia noastra este - cheesecake cu crema de trufe
Suntem siguri ca ti-ar placea si Cheesecake fara coacere cu capsuni.