Se stie ca sunt preferatele mele, cheesecake-urile! Si desi acesta a fost facut pentru un om al sufletului meu, dedic acest cheesecake copilului frumos si harnic din bucataras ca "rasplata" pentru toate nebuniile culinare cu care ne face pofta :))))))) stie ea cine e :)))) si poate saliveaza si ea un pic...
In cuva robotului de macinat sau tocator electric sau rasnita (ce aveti) rasturnam biscuitii.
Untul si laptele le punem pe foc, cat sa se topeasca untul. Amestecam sa se omogenizeze.
Macinam biscuitii, adaugand in timpul macinarii untul topit. Cand compozitia devine compacta si densa, oprim robotul.
Pregatim o forma rotunda cu hartie de copt (sau poate si fara) si punem compozitia de biscuiti. Presam cu o lingura astfel incat sa obtinem un strat egal si compact, fara goluri. Punem la copt,in cuptor, la foc mediu, aproximativ 6-7 minute. Scoatem si lasam la racit.
Intre timp, pregatim umplutura.
Spalam si curatam ciresele de samburi si le punem intr-un vas. Adaugam aproximativ 50 ml lichior si le lasam acolo pana pregatim umplutura.
Topim ciocolata. Dam deoparte.
Intr-un castron, punem branza, adaugam zaharul si ouale. Mixam bine, apoi adaugam smantana lichida, apoi ciocolata si cacaoa. Mixam in continuare pana obtinem o compozitie cremoasa.
Scurgem lichiorul din vasul cu cirese. In tava cu biscuiti, asezam ciresele rasfirat, apoi turnam cu un polonic din compozitia de branza, usor, ca sa nu imprastiem ciresele sau ca sa nu se stranga toate intr-o singura parte. Batem usor forma de masa, apoi punem la copt, in cuptor,la foc mic, pentru aproximativ 50 minute. Cand mijlocul tortului capata o crusta, putem opri focul. Lasam in cuptor inca 10 - 15 minute, apoi scoatem si lasam la racit. Dupa ce s-a racit de tot, depozitam la frigider timp de cateva ore.
Pentru ornat, topim ciocolata. Spalam si curatam ciresele si le lasam la scurs.
Intr-un vas metalic, batem smantana pana devine pufoasa, adaugam zaharul pudra simai mixamun pic cat sa se incorporeze zaharul. Punem la rece.
Scoatem tortul din frigider, cu ajutorul unei spatule subtiri taiem de jur imprejurul tortului , apoi indepartam cu atentie inelul detasabil de la forma de copt. Ornam cu frisca, presaram cirese, apoi inchiem cu un topping de ciocolata. Dam la rece pana la servire.
1
Atentie: curatati bine ciresele, sa nu ramana din neatentie vreun sambure.
2
Puteti elimina varianta cu lichior, daca serviti si copii.
3
Eu am folosit o forma de copt de 24 cm.