Avand acum timp in aceste zile de concediu,ador sa merg in piata printre tarabe,sa vad ce mai vinde lumea si daca gasesc ceva care sa ma inspire sa cumpar si astfel sa creez preparate delicioase. Am gasit de data aceasta zmeura,arata foarte bine asa ca am luat si eu si pe drumul spre casa incercam sa imi imaginez ce voi face cu ea. M-am gandit la un chec pufos,dupa o reteta pe care am mai facut-o si alta data dar putin altfel,asa ca mi s-a parut o idee buna.
Apa si zaharul se pun intr-o oala pe foc pana cand se formeaza un sirop consistent.Intre timp separam albusul de galbenus,batem albusurile spuma tare cu un praf de sare,apoi adaugam peste ele siropul de zahar,fierbinte si amestecam sa se omogenizeze compozitia,se adauga apoi galbenusurile,zaharul vanilat (daca nu l-ati pus deja in sirop), coaja de lamaie (se poate si esenta daca nu aveti lamaie proaspata) uleiul si la urma faina in care am adaugat praful de copt.Am pastrat cateva bucati de zmeura si restul le-am pus in o parte de compozitie si am amestecat cu blenderul pentru a le zdrobi. Apoi am pus aluatul fara zmeura in tava de chec (sau orice alta tava) tapetata cu faina si ulei,si deasupra am adaugat aluatul amestecat cu zmeura. La final am pus peste aluat si bucatile de zmeura pastrate intregi si am dat totul la cuptor pentru aproximativ 40 minute,am facut apoi testul cu scobitoarea si cand aluatul s-a copt am scos tavile din cuptor si am lasat checul la racit.
A fost un chec gustos si …deosebit de aromat datorita zmeurei
Pofta mare!