- 3 oua
- 100g zahar pentru ars
- 200g zahar
- 250ml lapte sau smantana
- 3-4 linguri de ulei
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- drojdie de bere cat o boaba de mazare
- 1 plic de zahar vanilat- facultativ-
- nuca, stafide sau alune
- faina cat cuprinde
Portii: 5
Timp de preparare: sub 60 minute
MOD DE PREPARARE RETETA Chec cu zahar ars:
- Punem 100g zahar intr-o cratita si il ardem.
- Exista doua variante si anume, aduagam cana de lapte fierbinte peste zaharul ars, dar exista riscul sa se arda, desi nu influenteaza cu nimic reteta si gustul, sau lasam 15-20 de minute sa se raceasca putin zaharul ars si turnam laptele caldut.
- Eu, depinde cat de mult ma grabesc, uneori folosesc prima varianta, alteori astept pana a doua zi sa se topeasca caramelul.
- Dupa ce s-a topit caramelul si s-a racit trecem la urmatoarele operatiuni.
- Intr-un vas amestecam usor cu telul cele 3 oua cu 200g zahar, dupa care turnam putin cate putin carmelul si amestecam.
- Adaugam cele 3-4 linguri de ulei, eu pun 4 dar daca vi se par multe puteti lasa doar 3.
- Adaugam si drojdia si amestecam foarte bine sa se incorporeze.
- Urmeaza bicarbonatul de sodiu stins cu putin otet.
- Si la final faina, in jur de 1.5-2 cani.
- De preferat sa cerneti faina intr-un castron si sa puneti cu o lingura, una catre una pentru a fi sigur ca nu o sa fie nici prea moale, nici prea tare.
- Trebuie sa aiba consistenta obisnuita a unui aluat de chec.
- Se incinge cuptorul.
- Se ung doua tavi de chec cu ulei si se presara faina.
- Se rastoarna compozitia in tavi in mod egal si se presara nuci/alune, stafide sau ce doriti si daca doriti.
- Se coace la 180 grade timp de 30 de minute.
- Se face testul cu scobitoarea si daca s-a copt se scoate din cuptor, se culca tava pe-o parte si se inveleste cu un prosop curat.
- Dupa ce s-a racit, se scoate din tava, se pudreaza cu zahar pudra si se serveste cu ceai de fructe sau cu lapte.
Daca ti-a placut reteta noastra "Chec cu zahar ars" nu uita sa-i faci un review.