Dupa asa mult timp de cand nu am mai avut timp de postari revin si eu cu o reteta care tot o fac mai mereu si la care tot schimb cate ceva,de fiecare data mai invat cate ceva nou,ma uimeste treaba asta.asta e bucatareala,am facut si eu cescutele astea cu ocazia faptului ca am primit de la al meu niste forme micute si sunt foarte bune,merita tot efortul.Am vazut si la cofetarii ceva asemanator dar ca acasa nu sunt,e sigur,ingredientele cele mai bune si sanatoase fara coloranti sau edulcolanti.conservanti,etc,cand mananci una te umple gura de arome si nu ai vrea sa te opresti,dar cu moderatie sambata si duminica ca sa nu ingrase,in timpul saptamanii dieta ca in ultimul timp foarte multe boli se ivesc de stomac,eu stiu bine ca mereu sunt pe la spital si vad,deci sambata si duminica ne putem potoli poftele,daca urmeaza cineva sfaturile mele si face cescutele astea intr-adevar sa ma anunte,sunt foarte sigura ca va placea enorm de mult.Dupa cateva ore dupa ce le umpli coaja absoarbe un pic din umiditatea cremei,devine mai moale si gustul va fi superior,dar pana astepti un pic ele se termina,eu nici nu am putut face fotografii ca deja au disparut,deci pofta mare!Nu cred ca ar trebui sa lipseasca din repertoriul unei bucatarese sau al unei cofetarii!Sunt foarte multumita de cum au iesit.
Am pregatit minunatiile astea asa:
am pus intr-un bol de plastic mai incapator toate ingredientele in ordinea scrisa,
zaharul praf cernut cu oul l-am batut bine pana a facut spuma si am adaugat si miezul de la batonul de vanilie(mai bun decat batonul de vanilie nu exista,este natural din orhidee,deci nu are cum sa faca rau,in schimb esentele si zaharul vanilat deja au un gust mai amarui.sunt preparate,nu zic ca nu sunt bune doar zic ca batonul de vanilie este mai superior la gust),coaja de lamaie spalata bine si rasa putin doar partea galbena,apoi laptele,faina si praful de copt cernut,
a devenit o compozitie faramicioasa,apoi am adaugat si untul topit pe bain marie si am lucrat pasta un minut pana s-a omogenizat tot si a devenit ca o minge mai moale,am infasurat-o in folie transparenta si am lasat la frigider 30 minute sau la congelator 15 minute.
am pregatit formele mici,le-am uns cu un strop de ulei si am dat drumul la cuptor la 180 grade,
am scos pasta din congelator si am ciupit bucatele care le-am intins subtire si uniform cu lemnul intre doua foli transparente(asta ca sa nu adaug mai multa faina si sa devina mai dura pasta)am asezat in forme,am facut gaurele cu furculita la fund (asta ca sa nu se umfle la contact cu caldura)si am luat jos surplusul de pe bord,
m-am ajutat cu furculita ca sa fac bordul mai cret apasand pe partile care nu erau crete,si am uns cu un pic cu apa ca sa dea mai multa culoare,
am pus la cuptor toate cescutele si le-am lasat 20 minute sau pana am vazut ca s-au facut un pic colorate,
le-am scos repede din forme ca sa nu se raceasca in ele si nu cumva sa se lipeasca de forme,le-am asezat intr-un platou,am facut crema patisera cu frisca,am umplut un poche,am umplut cescutele si am asezat si ciresele,pofta mare!
Reteta la crema patisera chantilly e simpla:
500 ml lapte incalzit(nu fiert)cu batonul de vanilie gol,fara miez,lasam 10 minute,asa prinde mai mult gust de vanilie.
asta pana pregatim intr-un bol 3 galbenusuri batute bine cu 130 gr zahar in ploaie,miezul de la batonul de vanilie,70 gr amidon cernut si amestecam bine.
adaugam din laptele cald putin cate putin amestecand bine ca sa nu faca cocoloase si asa tot laptele,
indepartam si batonul gol de vanilie si punem toata compozitia in cratita la ingrosat pe foc,in doua minute e gata pentru ca laptele era incalzit.
Lasam la rece cu folie transparenta deasupra la contact pentru ca crema sa nu faca pielita deapsupra,amestecam din cand in cand,mai des, adica ca sa nu se solidifice amidonul prea mult,asta e un secret de patiserie mi-a zis cineva,
daca vrem lasam bolul in congelator o jumate de ora dar tot amestecam din 5 in 5 minute crema,e important!se raceste mai repede asa.
Apoi batem 400 ml frisca cu un pic de zahar pudra,eu pun c-am 70 gr,dar e dupa gust si o adaugam la crema patisera care o aveam la congelator.
atata tot,de scris e usor dar trebuie un pic de timp care stim toti ca merita!
1
Pregatirea pastei se poate face si in alt fel cu faina cernuta pe masa si facuta o fantana in mijloc si apoi toate ingredientele amestecate in mijloc si apoi faina si untul,procedura este acceasi doar ca eu prefer sa nu pierd din ingrediente pe masa si o fac mai bine intr-un bol,e singur ca cantitatile vor fi exacte,si nu am de curatat mai mult decat trebuie in bucatarie.
2
In loc de lapte se poate adauga suc de portocale,de ananas.etc(exceptie fiind sucul de lamaie si de grep-fruit ca devine pasta mai amaruie),dar cu siguranta gustul laptelui nu se compara.
3
se poate adauga lapte de migdale care va da un gust nemaipomenit de bun
4
in loc de unt se poate adauga margarina topita sau ulei de floarea soarelui dar gustul se schimba de fiecare data,eu am incercat toate variantele.
5
se poate pune orice fel de fructe,diferenta este ca ciresele nu au nevoie de gelatina deasupra
6
ciresele trebuiesc alese ca sa fie cele mai tari si tratate ca sa nu ne trezim cu surprize