Este o combinatie de legume cu carne, cate putin din fiecare: fasole, de obicei neagra, dar poate fi si rosie, orez, salata, platano, un fel de banana, dar mai mare si cu o alta textura, poate fi platano verde si platano maduro, folosit platano maduro, legume si carne. Fiecare se va face separat si la final, se va forma preparatul = CASADO, acest cuvant inseamna casatorit.
Baza gastronomiei in aceste locuri, ca in toata zona Caraibe este bazata pe fasole, orez si combinatia lor Gallo Pinto, fel traditional in Costa Rica care se serveste la micul dejun, platano, guineo, legume, nuca de cocos si evident carne. Iar cafeaua este nelipsita, Costa Rica fiind in pozitia 2-3 la productia mondiala de cafea si export dupa Brazilia, la egalitate cu Columbia. Dar sa revin la CASADO.
Punem fasolea la inmuiat peste seara, a doua zi, o punem la fiert, schimbam de trei ori apa, iar la final, langa fasole, adaugam legumele care in prealabil au fost calite in putin ulei, dupa cum urmeaza: ceapa, morcov, telina, ardei, taiate in cubulete mici si sotate bine. Potrivim de cimbru, cumin, adaugam putin zahar si piper si lasam sa se patrunda bine boabele de fasole. Aproape de final, OBLIGATORIU se adauga coriandru (cilantro) si sare.
Orezul se spala bine, luam un ardei si il vom taia julien, punem ulei in vasul masinii de facut orez Arozera si il vom sota pana isi va lasa culoare rosiatica, dupa care il scoatem din vas, asa se obisnuieste aici, mie imi place sa il las.
Adaugam ceapa tocata si, dupa ce a devenit sticloasa, adaugam usturoiul si o crenguta de cimbru. Dupa ce legumele au fost prelucrate termic, se va adauga orezul spalat bine si vom adauga 1 cana si jumatate de supa sau de apa, saram si se va pune vasul in masina de facut orez punem capacul si se va continua gastirea pentru inca 17 minute.
Platano sau un fel de banana mai mare si o textura mai dura, se curata de coaja si se prajeste simplu in ulei. 2 bucati sunt mai mari decat bananele obisnuite, am sa fac fotografii si am sa atasez pentru a intelege.
Pieptul de pui aproximativ 130 de grame (sa ramana gatit aproximativ 100 gr) nu mai mult, se va marina cu juice-ul de la o portocala, cimbru, sare si se lasa in asteptare 10 minute, se tamponeaza de excesul de lichid. Asezonam cu sare, piper si, dupa ce a prins culoare cu putina boia afumata. Astfel pregatit se va prepara in tigaie sau pe gratar.
Salata se pregateste normal din ce legume doriti, rosii, ceapa, ardei, castraveti sau varza alba, varza rosie, morcov, sau ce combinative doriti voi.
Se poate de asemeni, servi cu legume sote ( morcovi, broccoli, fierti si trasi in unt, sare si piper) sau legume la gratar (dovlecel, vanata, rosie, ceapa, ardei, facuti la grill, asezonati si un pic de otet balsamic sau lime) sau cartofi prajiti.
Este un preparat la care se munceste mult, este ieftin si este bine de preparat cand ai multi clienti, altfel este munca multa si nu este profitabil.
Pofta buna!