Gratinare vine din frantuzescul gratin si inseamna sa dai mancarii acea crusta aurie.De cele mai multe ori se face cu ajutorul anumitor ingrediente, cel mai des branzeturi (cascaval, parmezan, svaiter, etc). Eu va aduc o combinatie de cartofi, branza si sfecla rosie, puse in straturi, cu o crusta minunata care s-a imprimat in nuante de rosu de la sfecla si care poate fi servita atat ca si garnitura, dar si ca o masa usoara alaturi de o salata...
Sfecla rosie se spala, se usuca cu prosoape de hartie, se taie capetele, se pune in hartie de aluminiu, se face un pachetel care se da la copt la cuptorul incins la 200 grade pentru 30 minute.
Intre timp de ocupam de celelalte ingrediente...cartofii se curata de coaja si cu ajutorul robotului de bucatarie ii feliem in felii subtiri. Punem cartofii feliati intr-un castron, ii stropim cu 2-3 linguri ulei de dovleac, ii condimentam cu sare si piper proaspat macinat si ii amestecam bine. In alt catron din branza facem o crema de branza moale: zdrobim branza cu o furculita, adaugam untul moale, smantana si sarea. Amestecam toate ingredientele. Sfecla coapta o curatam de coaja si o taiem felii subtiri la robotul de bucatarie. O stropim cu putin ulei de dovleac o condimentam cu sare si piper proaspat macinat si amestecam bine feliile de sfecla.
Pentru asamblare: ungem bine un vas termorezistent cu unt. Punem un strat de cartofi feliati, peste cartofi jumatate din crema de branza, alt strat de cartofi, restul de crema de branza si ultimul strat de sfecla. Peste sfecla punem oule batute ca pentru omleta cu un praf de sare, amestecate cu lapte si smantana, iar deasupra radem cascaval. Dam vasul la cuptorul incins la 180 grade pentru 30 minute, intre timp a capatat crusta dorita, acoperim vasul cu folie de aluminiu si mai lasam in cuptor pentru inca 20 minute. Lasam sa se raceasca mancarea, pana devina doar calda, portionam si servim dupa preferinte. Sa va fie de folos!!
1
daca feliile de cartofi sunt taiate in felii mai groase atunci atentie la cat coaceti mancarea...riscati sa nu fie copti cartofii
2
nu portionati mancarea imediat ce ati scos-o din cuptor, neaparat lasata sa se racesaca, altfel riscati sa o scoateti imprastiata