Fiind seară, m-am gândit să încropesc ceva gustos și rapid, doar pentru mine, cu ingredientele pe care le aveam la îndemână: cartofi, ceapă, brânză de burduf, smântână și câteva feliuțe de salam. Așa că m-am pus pe treabă și vă garantez că a ieșit ceva foarte bun și dietetic. Vă recomand să încercați și voi!
Pasul 1. Spălăm bine cartofii și îi înțepăm în câteva locuri cu furculița sau cu o scobitoare ca să nu se spargă la copt. Îi punem într-o tavă, în cuptor, așa cu coajă și-i lăsăm cam 45 minute . Sunt gata atunci când intră ușor furculișa sau scobitoarea, în ei.
Observație: Putem să fierbem cartofii, cu tot cu coajă, în apă cu sare, dacă dorim.
Pasul 2. Cât timp se coc cartofii, ne ocupăm de celelalte ingrediente. Tăiem ceapa mărunt, la fel și mezelul iar cașcavalul îl dăm prin răzătoarea mică. Pătrunjelul (sau mărarul) verde îl tocăm mărunt. Amestecăm ingredientele într-un bol sau farfurie mai adâncă, împreună cu smântâna și verdeață după gust.
Pasul 3. Scoatem cartofii din cuptor și îi lăsăm să se răcorească puțin. Tăiem partea de deasupra și scobim interiorul cartofului cu o linguriță (ca niște bărcuțe).
Observație: Dacă sunt mai mari atunci îi tăiem în două și scobim interiorul.
Pasul 4. Păstrăm „bărcuțele” iar ce am scos din interiorul cartofilor amestecăm cu compoziția de la ”Pasul 2.” Umplem „bărcuțele” cu această compoziție iar deasupra presărăm cașcaval răzuit (dat prin răzătoarea mică). Dacă dorim, putem să mai pudrăm cu puțină sare, piper și boia de ardei dulce (sau iute dacă vă place) și cu orice plante aromatice!
Observație: Eu am folosit brânză de burduf, din asta aveam în frigider.
Pasul 5. Punem ”bărcuțele” de cartofi într-o tavă și dăm la cuptorul încins în prealabil. Lăsăm cam 30 minute, sau până ce se înmoaie și se topește brânza și se formează o crustă rumenă și aurie pe deasupra.
Dacă doriți, cartofii astfel preparați pot fi o delicioasă garnitură, pentru o friptură! Eu am servit cartofii la cuptor așa fierbinți, alături de o salată de varză murată cu ulei de măsline, condimentată cu piper, pătrunjel verde tocat și rondele de ardei iute!
Poftă bună!
1
Dacă nu aveți la îndemână pătrunjel verde, puteți folosi mărar verde, tocat.
2
Folosiți orice fel de brânză grasă vă place sau aveți la îndemână, în loc de cașcaval.
3
Folosiți orice fel de mezel vă place: salam, mușchiuleț, șunculiță, kaizer, jambon etc.
4
Dacă nu aveți ceapă verde puteți folosi ceapă uscată.
5
Cantitățile de salam, smântână și cașcaval sunt orientative și vor fi în funcție de numărul și mărimea cartofilor.
6
Serviți cartofii la cuptor alături de o salată de varză murată sau cu orice murături sau salată vă place!
7
Cartofii astfel preparați pot fi o delicioasă garnitură, pentru o friptură!