Astazi va invit la Lyon. Lyon-ul este al doilea oraş ca mărime al Franței, după Paris.
In 1935 criticul gastronomic Curnonsky a numit Lyon 'capitala mondiala a gastronomiei'.
Iata o reteta tipica, foarte cunoscuta, cu carnat de Lyon.
Fabricatia acestui carnat dateaza din 1830 si este traditionala si unica, la fel ca si condimentele folosite.
Un carnat adevarat de Lyon cantareste 400-500 gr si nu depaseste 15-20 % de grasime.
Exista in multiple variante natur ca al meu, cu fistic.... .Trebuie fiert inainte.
https://www.blogulluicatalina.com/2019/06/carnat-de-lyon-in-aluat-briosat.html
"aluaturi de casa"
Aluat briosa:
In bolul robotului sau intr-un castron puneti faina, sarea si zaharul . Amestecati si faceti o adancitura in faina.
Puneti in adancitura drojdia faramitata impreuna cu 2 linguri din laptele caldut. Acoperiti drojdia cu putina faina si lasati sa actioneze timp 5 minute.
Incepeti sa framantati (la mana sau la robot), adaugati treptat ouale si amestecati.
Puneti treptat restul de lapte si incepeti sa adaugati untul (nu trebuie sa fie chiar moale tare) taiat cubulete.
Incorporati-l treptat si framantati in jur de 12 minute pana cand untul este integrat si aluatul este neted si elastic.
Acoperiti-l si lasati-l sa creasca 2h.
Dupa 2h am pus aluatul intr-o punga de congelat si l- am pus intr-o tava si lasat la frigider o noapte.
Puneti carnatul la fiert intr-o oala cu apa rece (nu sarati si nu intepati carnatul).
Fierbeti-l la foc potrivit timp de 20 minutes.
Luati de pe foc si lasati-l in apa lui inca 5 minute.
Scoateti-l din apa , lasati-l sa se raceasca si indepartati pielea.
Dati-l la rece cel putin 1 ora (l-am lasat o noapte ).
A 2-a zi scoateti aluatul si carnatul din frigider.
Dati carnatul la cuptorul incalzit la 180 °C timp de 10 minute, apoi lasati-l sa se raceasca la temperatura ambianta 1 ora.
Inainte de a-l pune in aluat trebuie uns cu galbenus de oua si dat prin faina (pentru a adera bine la aluatul briosat).
Etalati aluatul intr-un dreptunghi. Puneti carnatul si inveliti-l in aluatul briosat.
Puneti-l intr-o tava de chec unsa cu partea neteda deasupra.
Acoperiti cu un prosop si lasati-l sa creasca 2h .
Cu restul de aluat puteti decora.
Ungeti cu galbenus de ou briosa de 2 ori (pauza de 5 minute intre cele 2 ungeri).
Coaceti in cuptorul incalzit la 200°C in jur de 30 minute.
Lasati sa se raceasca 15 minute si demulati.
Cu o salata verde este minunat.