Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”

de Mihaela11_jo in Cafea, 30 Aug 2011 | 12824 vizualizari

 

Astazi a inceput in lumea musulmana sarbatoarea "Eid al Fitr" care marcheaza sfarsitul lunii de post Ramadan.
Bucataraselor din lumea musulmana le doresc "Eid Mubarak!"
Cafeaua araba cu cardamom este servita in ocazii speciale: sarbatori,vizite speciale, nunti, graduari,inmormantari.
Este o cafea de “bine ati venit”-“ ahlan wa sahlan” care se serveste la inceputul vizitei.
Spre deosebire , cafeaua dulce sau cafeaua de”la revedere” –“ ma’e salameh” se serveste la incheierea vizitei.
Daca cineva te serveste la inceputul vizitei cu cafea dulce inseamna ca nu esti binevenit.
Obiceiul bautului de cafea a inceput in Orientul Mijlociu si ramane o traditie locala; cafenelele sunt inca foarte populare in tarile arabe.Barbatii ( dar mai nou si tineretul) se intalnesc la cafenea pentru a bea cafea si a discuta politica, dar si pentru jocuri de carti si table,pentru a asculta muzica traditional si a fuma narghilea.
Mai mult, obiceiul de a bea cafea si a fuma narghilea s-a extins in majoritatea capitalelor europene.
Orasenii o numesc “ahwa” si populatia rurala “gahwa” sau “kahwa”.
Exista 4 feluri de cafea araba( in caz ca vreti sa comandati la cafenea):

“awha sada”: cafea amara (cu cardamom)

“ahwa ariha”: cafea indulcita usor

“ahwa mazboot”: cafea indulcita mediu

“ahwaziyada”: cafea foarte dulce
Zaharul se adauga la cafea in mod characteristic in timpul prepararii.

 

INGREDIENTE

  • 3 pahare de apa  
  • 3/4cana de cafea macinata grosier  
  • 1/4cana cardamom macinat mai grosier  
  • 1/4lingurita de şofran(optional)
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”:

Cafeaua pentru “ahwa sada” se poate cumpara la magazinele speciale pentru vanzarea cafelei sau se prepara acasa de catre gospodine. Se cumpara de preferinta cafea verde iemeneza, se prajeste in cuptor, apoi se macina mai grosier.

Preparare

Se pune apa la fiert intr-un vas metalic si cand fierbe se adauga cafeaua si cardamomul; se fierbe la foc mic cca 30 de minute pentru a devenii concentrata. Se pastreaza in termosuri  speciale si ornate in functie de ocazie pentru a ramane fierbinte.

Se ia de pe foc, in termos  se pune o lingura de cardamom macinat si se toarna cafeaua. Se serveste foarte fierbinte in canuţe speciale( fara toarta) pentru”ahwa sada”. Canuţa se umple pe jumatate; daca nu mai doresti clatini canuţa; altfel ti se mai toarna inca o data.

Daca ti-a placut reteta noastra "Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (60)

Mihaela11_jo 1

22.06.2013, 23:10

samira

mihaelar63 1

29.12.2016, 11:06

Delicioasa cafeaua cu cardamom !!!! In hotelul unde am fost cazati in Betleem , aceasta cafea am observat ca era oferita celor are erau simpatizati de ctre receptioner . Bineinteles ca si eu am fost servita cu un asemenea deliciu Eu o prefer servita cu zahar mediu sau chiar fara !!!

Rahela Velicu 1

13.06.2021, 14:26

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
RETETA RECOMANDATA
Cafea cu aroma de scortisoara