Dobry den....Buna Ziua
Astazi 28 Octombrie este Ziua Naţională a Cehiei. si va propun o reteta traditionala ceha : Kolache.
Cehia / Česko are suprafaţa de 7886 kmp, capitala Praga, e cu fusul orar la o oră diferenţă de România şi utilizează ca monedă Coroana.
Marele poet Român Mihai Eminescu a poposit în Praga în toamna anului 1869: cea mai cunoscută dintre pozele sale a fost realizată de către un faimos fotograf Ceh - Jan Tomas.
Pictorul Ceh Anton Chladek a trăit în România şi a fost primul profesor al marelui pictor Român Nicolae Grigorescu.
http://leblogdecata.blogspot.com/2015/10/briose-cehe-kolacky-kolaches.html
Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, un pic de lapte caldut, o lingura de zahar si 2 linguri de faina.
Lasam sa-si dubleze volumul .
In bolul Kitchenaid punem faina, maiaua, zaharul, oul, sarea si zaharul vanilat- amestecati la viteza 2. Adaugam laptele treptat si continuam sa amestecam. La final adaugam untul moale si amestecam cca 10-15 minute- la viteza 3-4.
Acoperiti cu un prosop si lasati la dospit 2 -3 ore într-un loc cald.
Dacă nu aveți un robot Kitchenaid:
In castronul unde formam aluatul punem faina, maiaua, zaharul, oul, sarea si zaharul vanilat. Amestecati si incorporati laptele ramas. La final adaugam untul moale si framantam cca 10-15 minute.
Acoperiti cu un prosop si lasati la dospit 2 -3 ore într-un loc cald.
Se rastoarnă aluatul pe suprafata presarata cu faina si se framanta un pic.
Impărțiți aluatul în bucăți si faceti bile de mărimea unui ou.
Așezați-le pe o foaie de copt lasand un pic de spatiu intre ele. Acoperiti cu un prosop de bucatarie curat și lasati sa creasca 1 ora.
Pregătiți umpluturile: am făcut trei tipuri
1.Bateti albușul spuma.
Se amestecă 2 linguri de pudră de migdale (sau migdale feliate ) cu 1 lingura de Nutella și 1 lingura de zahar. Incorporati usor albusul batut la amestecul precedent.
2. Se dilueaza si se amestecă 3 linguri de gem cu 1 lingura de zeama de lamaie
3. Se amestecă un iaurt mic de vanilie cu 1 lingurita de semințe de mac.
Incalziti cuptorul la 200 ° C
Apăsați ferm în centrul bilei cu partea de jos a unui pahar mic pentru a crea o cavitate. Ungeti marginile brioselor cu galbenul de ou batut.
Umpleti cavitatile.
Coaceți timp de 15 minute pana se rumenesc.
Se presara cu zahar pudra inainte de servire.
Profit de ocazie si va recomand si o reteta slovaca: Kapustnica: supa slovaca cu varza murata
Este o reteta de supa cu varza murata, carnati afumati si prune uscate. servita de obicei la masa de Craciun.
Avem acum cele 2 tari reunite: Cehoslovacia
1
lasati un pic de spatiu intre ele cand le puneti pe foaia de copt