Briosa portugheza - Bolo Rei

de Catalina L in Dulciuri, 24 Ian 2016 | 4648 vizualizari

 

In Franta, inainte si dupa Boboteaza (6 ianuarie) se serveste placinta numita "la galette des rois" - vezi reteta clasica aici.
În Portugalia, este o briosa rotunda cu fructe confiate, simbolizând coroana magilor.
Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei/briosei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei.

 

INGREDIENTE

  • 750 g de făină,
  • 2 pliculete de drojdie uscata,
  • 150 g unt,
  • 150 g de zahăr,
  • 150 g de fructe confiate,
  • 100 g de fructe uscate (stafide, banane uscate etc.)
  • 50 g rahat
  • 4 oua
  • coaja de la o portocala si de la o lamaie
  • 3 linguri de Rom
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 ou pentru decorat, perle de zahăr, jeleu de fructe pentru luciu
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Briosa portugheza - Bolo Rei:

Puneti la marinat fructele uscate cu cele 3 linguri de rom.

Pregatim maiaua: facem un amestec din drojdie, 10 cl de apa calduta, o lingura de zahar si 4 linguri de faina.

Lasam sa-si dubleze volumul .

Între timp, batem untul cu zaharul, adaugam coaja de portocala si de lamaie si treptat ouăle. Adăugam drojdia, faina si sarea.

Framantam bine pentru a obține un aluat neted si elastic.

La urmă adaugăm fructele confiate și fructele uscate înmuiate.

Păstrați un pic de fructe pentru decorul final.

Se presara aluatul obtinut cu faina, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa sa creasca cel puțin 5 ore.

Dupa cele 5 ore inseram figurina si facem un cerc gros din aluat.

Depunem cercul pe o hartie de copt si-l lasam sa creasca din nou o oră. Am pus în mijloc o forma de inox.

Incalziti cuptorul la 180 °.

Înainte de coacere, ungem briosa cu galbenus de ou amestecat cu 1-2 linguri de lapte rece.

Decoram cu perle zahăr și cu fructe confiate. Coacem in jur de 40 de minute.

Scoateți din cuptor si ungeti cu gem sau jeleu amestecat cu puțină apă.

Este o briosa delicioasa, se păstrează foarte bine cateva zile într-o pungă/sac de plastic.

Poftă bună !!!

 

TIPS-URI

1

va iesi foarte mare, puteti face jumatate din cantitati

Daca ti-a placut reteta noastra "Briosa portugheza - Bolo Rei" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pește cu sos de vin și usturoi - Rețeta gourmet și ușor de preparat

pe 28.06 la 15:45

Tartă fragedă cu fistic și căpșuni - Rețeta delicioasă și simplă

pe 28.06 la 15:15

Chipsuri de zucchini cu sos tzatziki - Aperitiv grecesc savuros

pe 28.06 la 10:59

Unt de casa - Reteta simpla si rapida

pe 27.06 la 17:54

TOP
utilizatori

Rocsi

1353 puncte

oanapl

1012 puncte

Constelatialeu

1007 puncte

RODIMUR

973 puncte

Panacris

345 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
citeste mai mult
Cum a salvat Winston Churchill brânza Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Chec cu fructe confiate- la masina de paine