Branza naturala din lapte de vaca

de Merisor in Mancare copii, 2 Aug 2013 | 12884 vizualizari

 

Intotdeauna cand iau lapte dulce de la tarani sau chiar de la mama de la tara, inainte de a-l fierbe il incerc punand intr-o lingura deasupra flacarii de la aragaz.
Daca se branzeste am doua variante, ori il pun la prins(iaurt), si il consumam asa, ori il fac branza ca in cazul de fata.

 

INGREDIENTE

  • 3 l lapte dulce
  • sare
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Branza naturala din lapte de vaca:

Laptele, strecurat il punem intr-un vas acoperit la loc cald pana se prinde, adica se ingroase.

La mine a durat de pe o zi pe alta.

Nu mestecam in el!

Apoi punem vasul la foc mediu si lasam cam 15 minute pana incepe sa se formeze zerul, adica acel lichid galbui, iar branza se coaguleaza.

Din cand in cand mestecam incet, foarte incet cu o lingura de lemn pentru a nu se prinde de fundul oalei.

Laptele nu trebuie sa atinga punctul de fierbere ci se incalzeste atat cat suporta degetul cand incercam.

Apoi stingem focul si lasam  20-30 de minute sa se odihneasca.

Pregatim un tifon curat, il trecem prin apa rece si il asezam intr-o strecuratoare, deasupra unui vas.

Amestecam usor cu lingura de lemn prin lapte, dar nu mult ca sa nu sfaramam bilutele de branza formate, apoi rasturnam incet branza, dar nu toata odata ci treptat, presaram sare, mai rasturnam din branza, presaram iar sare si tot asa pana rasturnam intreaga cantitate.

Lasam asa tifonul cu branza in sita pana se scurge tot zerul din branza, timp de cateva ore, iar din cand in cand mai desfacem de pe marginile tifonului cu o lingura sa nu se lipeasca de tifon.

Dupa ce nu mai este lichid se rastoarna pe platou si mai presaram sare fina pe deasupra, daca o vrem mai sarata.

Eu o intrebuintez la placinte, prajituri, omleta sau o mancam simpla cu rosii si ceapa.

Mie mi-au iesit aproximativ 400 gr branza.

 

TIPS-URI

1

Cantitatea de branza obtinuta variaza in functie de grasimea laptelui.

Daca ti-a placut reteta noastra "Branza naturala din lapte de vaca" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (44)

Panacris 1

10.08.2013, 22:38

mary_ale_biancuta13 1

09.02.2015, 18:14

buna,am si eu o intrebare,se poate face si cu lapte proaspat din comert?din pacate aici unde sunt nu am de unde sa iau direct de la sursa....si tare as vrea sa-i fac fetitei mele...si dupa as vrea sa incerc si cascavalul cu branzica asta daca ar merge cu laptele din comert... multumesc anticipat!

Merisor 1

09.02.2015, 18:35

Mary, nu stiu ce sa-ti spun despre laptele din comert, care de fapt se spune ca nici nu e lapte.... nu am incercat.
Eu am privilegiul de a lua lapte natural de vaca, de la tara.

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Khachapuri - Plăcintă tradițional georgiană cu brânzeturi

pe 31.12 la 10:43

Ciorbă de legume acrită cu zeamă de varză - Rețeta gustoasă și răcoritoare

pe 31.12 la 10:09

Ruladă cu cremă de ciocolată și caramel - Desertul rapid și delicios de casă

pe 30.12 la 15:13

Buturuga cu crema de castane - Reteta delicioasa fara zahar

pe 28.12 la 22:08

Buturuga Padurea neagra - Reteta dietetica si usoara

pe 28.12 la 21:41

TOP
utilizatori

RODIMUR

2166 puncte

Catalina L

1672 puncte

Rocsi

1388 puncte

mirela0911

1000 puncte

abstract01

400 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Branza dulce made home