Bors de vara, cu dovlecei

de RODIMUR in Ciorbe, 19 Aug 2021 | 8630 vizualizari

 

De vreo două-trei săptămâni este vremea dovleceilor, așa că am tot făcut fel de fel de mâncăruri cu această legumă gustoasă, printre care și acest borș. Gustul acrișor al borșului (și al roșiilor) combinat cu cel ușor dulceag al dovleceilor au contribuit la un rezultat gustativ pe placul nostru. În plus, a fost un borș economic și ușor/rapid de făcut, iar acestea sunt alte două motive pentru a-l mai face uneori, cât timp se mai găsesc dovlecei...
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 4 litri de borș.

 

INGREDIENTE

  • 2 dovlecei
  • 4 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 felie de țelină
  • 2 cepe galbene
  • 2 roșii
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 legătură de frunze de pătrunjel
  • 1 litru de borș moldovenesc de putină
  • sare
  • piper
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Bors de vara, cu dovlecei:

Leguminoasele (morcovii, pătrunjeii și țelina) se curăță, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă. Când se formează spumă, se adună și se aruncă. Se completează cu apă caldă, atunci când este cazul.

Se curăță cepele, se spală, se mărunțesc și se călesc ușor în ulei suficient și la foc mic.

Se spală roșiile, se taie cubulețe și apoi se călesc cu ceapa, la foc mic, până ce scade lichidul lăsat.

Se spală foarte bine dovleceii și se taie cubulețe, fără să se decojească.

Se aleg frunzele de pătrunjel, se spală și se toacă.

Când rădăcinoasele sunt aproape fierte, se adaugă dovleceii tăiați cubulețe și roșiile călite cu ceapa.

După două clocote se adaugă borșul de putină, iar după încă 5 minute se condimentează cu sare și piper, se presară pătrunjelul tocat, se ia oala de pe foc, se pune capacul și se servește după 10 minute de ”odihnă”.

TIPS-URI

1

Alegeți dovlecei proaspeți, tineri, subțiri, care nu au semințe.

2

Spălați bine dovleceii și tăiați-i, fără să-i decojiți.

3

Adăugați dovleceii în oală spre sfârșitul preparării, pentru că fierb mai repede decât cartofii.

4

Nu fierbeți prea mult dovleceii, ca să nu se înmoaie prea tare și să se terciuiască.

5

Borșul de putină se adaugă la sfârșitul preparării, după gust, pentru un clocot. Dacă este mai acru, puteți folosi o cantitate mai mică.

6

Cine dorește, poate adăuga orez prefiert (și clătit) sau paste făinoase (tot prefierte, ca să nu lase făina în ciorbă.

7

Lăsați borșul să se ”odihnească” timp de 10 minute, înainte de servire.

Daca ti-a placut reteta noastra "Bors de vara, cu dovlecei" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cartofi țărănești - Gust și savoare într-un preparat tradițional

ieri la 10:57

Plăcinte rapide cu vișine - Desert delicios și ușor

pe 01.11 la 17:47

Baghete răsucite cu măsline - Rețeta simplă și aromată

pe 01.11 la 14:05

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

mihaelar63

1000 puncte

Rocsi

500 puncte

vasimur

251 puncte

 Adi

200 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Bors de salata verde