Dincolo de tema generoasă a concursului, rămâne cartoful, ca ingredient omniprezent în meniurile noastre, atât la amiază, cât și seara (uneori, chiar și dimineața!). Hors concours, am făcut acest borșuleț cu cartofi și ceafă afumată, care a întrunit exigențele soțului (acrișor, consistent și cu afumătură) așa că a fost foarte apreciat. Și încă mai este, pentru că abia ieri l-am făcut...
Pentru a acri, am folosit borș natural, umplut de mine în casă: https://www.bucataras.ro/retete/cum-se-umple-borsul-83506.html
Din ingredientele de mai jos am făcut o oală de 5 litri de borș de cartofi, cu ceafă afumată.
Se curăță morcovii, pătrunjeii și țelina, se spală, se taie și se pun la fiert, cu 3 litri de apă rece. Când se formează spumă deasupra, se adună și se aruncă.
Între timp se pregătesc celelalte ingrediente. Ceapa se curăță, se spală, se taie mărunt și se călește la foc mic, în ulei suficient, ca să nu se ardă, ci doar să se înmoaie și să devină dulce.
Se spală roșia, se taie mărunt și se călește peste ceapă.
Ardeiul capia se spală, se curăță de semințe și cotor, se taie julienne și se călește și el peste ceapă și roșie. Se lasă legumele la foc mic, la călit înăbușit, până ce se înmoaie ardeiul capia.
Ceafa afumată se spală, se feliază subțire și se pune la fiert în oală.
Cartofii se curăță, se spală, se taie cubulețe și se pun la fiert, în oală.
Se adaugă în oală și legumele călite si se mai lasă la fiert încă două-trei clocote, până ce cartofii sunt aproape fierți.
Se alege, se spală și se taie mărunt frunzele de pătrunjel.
Când cartofii sunt aproape fierți, se adaugă borșul, pentru încă două clocote și se condimentează cu sare și piper, după care se oprește focul de la aragaz, se presară pătrunjel tocat, se pune capacul și se lasă ”să se odihnească” încă 10-15 minute.
După acest interval de timp, borșul se poate servi, cu ceapă roșie, sau cu ardei iuți, proaspeți, sau murați.
1
Nu căliți tare legumele, ca să nu se ardă și să devină amare, ci înmuiați-le la foc mic, în ulei suficient și înăbușit, ca să se pătrundă și să devină dulci.
2
Nu adăugați borșul decât atunci când cartofii sunt aproape fierți.
3
Condimentați cu sare și piper în ultimele 3-4 minute de fiert.
4
Adăugați pătrunjelul tocat la sfârșit, când ați oprit focul de la aragaz.
5
Înainte de servire, borșul trebuie să stea ”să se odihnească” 10-15 minute.
6
Serviți borșul cu ceapă roșie, sau cu ardei iuți, proaspeți sau murați.