In spiritul sarbatorii Halloween, ma incumet sa incerc un alt fel de Bloody Mary: fara tulpina de telina si hrean ci cu amestec italian de condimente (susan, sare, busuioc, cimbru, oregano, piper alb, rozmarin, ceapa, usturoi). Nu pentru ca nu-mi place telina si tulpina de telina care merge perfect cu un dip de branza gorgonzola, ci pentru ca imi plac condimentele, dupa cum bine se cunoaste si pentru ca merita cu ocazia atmosferei de toamna si de Halloween care se apropie sa condimentez arhi-cunoscutul cocktail Bloody Mary.
Despre originea si provenienta denumirii, s-au facut multe speculatii, incepand de la faptul ca denumirea poate proveni de la Regina Maria a Angliei si pana la starul de la Hollywood Mary Pickford. Exista multe variante ale acestui cocktail, fiecare barman lasandu-si amprenta in functie de preferinte, imaginatie si indemanare. Se fac speculatii si asupra faptului ca ar fi un remediu pentru mahmureala, iar in America se serveste la brunch (masa servita intre mic dejun si pranz). Mai multe informatii puteti regasi pe Wikipedia [Bloody Mary cocktail].
La rubrica Stiati ca... despre amestecul de condimente italian: Se foloseste la paste, salate, sosuri, painici si la preparatele gatite. Cica s-ar putea sa devina amestecul tau preferat. Pentru conservarea calitatilor sale deosebite, pastrati amestecul intr-un recipient inchis ermetic, la loc racoros, intunecat si uscat. [Sursa: Amestec italian].
Amestecati intr-un pahar vodca, sucul de rosii si zeama de la lime. Reteta originala recomanda la trei masuri de vodca, sase masuri de suc de rosii si o masura de zeama de lamaie sau de lime. La aceste ingrediente se adauga cate putin din: sosul Worcester, sos Tabasco (cu grija si cumpatare), sare de mare, alba si rosie am pus eu cate un praf, si la final piper. Piperul se foloseste proaspat rasnitat, de preferinta.
Desi se spune ca sosul Worchestershire este cunoscut si sub denumirea de sos Worcester, fiecare producator si popor isi rezerva dreptul de a le personaliza in propriul stil, exact cum am procedat si eu cu cocktailul in sine. Worcester-ul din frigiderul meu are in compozitie mai degraba fructe: caise, stafide, curmale si vin de cirese, sos de soia, trestie de zahar, pe cand sosul Worchestershire descris in cartea de Condimente are asa: tamarind, chili, ansoa, otet de malt, ceapa, usturoi, zahar si condimente.
Revenind la cocktailul de fata, dupa ce am amestecat bine toate ingredientele, am adaugat deasupra amestecul italian de condimente.
1
Se serveste cu tulpina de telina sau cu masline, daca doriti.