Basbousa

de RuxyRux in Dulciuri, 11 Noi 2015 | 2830 vizualizari

 

O prajitura desprinsa de pe taramurile Orientului si al minunatei Seherezada....iti desfata si-ti incanta pana in strafunduri toate simturile...cu o aroma de neegalat, invaluita-n parfum de trandafiri si flori de portocal cu note de lamaie, lime si vanilie delicioasa, este o dulce minune, acest desert de vis......si daca descrierea va cucereste, va invit la savurat, am tava plina!

 

INGREDIENTE

  • 300 gr gris
  • 75 gr. fulgi de cocos
  • 200 gr iaurt( 10%)
  • 200 gr unt topit
  • vanilie extract( sau ce doriti)
  • 30 gr alune de padure( sau migdale)

Sirop:

  • 330 gr zahar
  • 250 ml apa
  • zeama de la o lamaie ( sau combinata cu lime)
  • 2 linguri apa de flori de trandafiri
  • 1 lingura apa de flori de portocal
  • decor: coaja de lime, de lamaie, alune, migdale, fulgi de cocos
Portii: 20
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Basbousa:

Ingredientele se adauga intr-un vas larg in ordinea urmatoare:

Grisul, fulgii de cocos, zaharul, faina, iaurtul, untul topit, vanilia. Se amesteca cu o lingura apoi cu mana, rezulta o pasta nisipoasa.

Se unge forma cu unt ( eu am avut o forma rotunda Delimano ceramica), se asaza pasta si se preseaza usor, apoi se niveleaza cu o spatula.

Se taie cu un cutit pana jos la baza,  in foma dorita, (eu am facut romburi ), am adaugat si alune( sau puneti  migdale decojite) si se lasa 15 minute la odihnit.

Se incinge cuptorul la 190 de grade si se coace prajitura 20 sau 25 de minute( sau pana se rumeneste frumos).

Intre timp preparam siropul, punem apa, zaharul intr-un vas la foc mic si cand da in clocot adaugam si esentele, vanilia, apa de flori de portocal si cea de trandafiri. Fierbem timp de cinci minute si racim imediat scufundand vasul intr-un alt vas cu apa rece.

Cand este gata scoatem tava si turnam siropul rece imediat.

Este de preferat sa raciti bine prajitura inainte sa o aduceti pe platou.

Decorati basbousa dupa preferinta cu fulgi de cocos, coaja de lime, lamaie, fistic, alune...cu ce va inspira.

Daca ti-a placut reteta noastra "Basbousa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (23)

-Licurici- 1

14.11.2015, 13:53

Corinuta 1

17.11.2015, 12:40

Ce bunatate aromata! M-a cucerit reteta inca de la introducere As gusta cu drag o felie, dar nu cred ca mai ai, daca gasesc ingredientele astea deosebite o sa-mi fac

RuxyRux 1

20.11.2015, 23:07

Multumeeeeesc!

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Salată de ciuperci cu maioneză - Rețeta rapidă și gustoasă

pe 19.12 la 09:41

Cozonac Babka cu cremă de ciocolată - Rețeta gustoasă și aromată

pe 19.12 la 09:30

Pâine cu rozmarin și fulgi de sare - Rețeta festivă pentru sărbători

pe 18.12 la 09:53

Brăduț cu ciocolată - Desertul rapid și festiv pentru sărbători

pe 16.12 la 11:18

Cozonac cu cremă de fistic - Desertul perfect pentru sărbători

pe 13.12 la 15:25

TOP
utilizatori

Rocsi

1176 puncte

RODIMUR

1161 puncte

MotanLaOale

1145 puncte

mihaelar63

1103 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

DEGRESANT UNIVERSAL
PENTRU CASA TA
îți prezintă:
Rețete de Sărbători
Premii
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru cei care înscriu rețete
10X
Coșuri cu produse
Chanteclair
pentru autorii rețetelor
Mecanism concurs
1
Adaugă linkul rețetei favorite de Sărbători din bucataras.ro sau gustos.ro sau culinar.ro sau reteteculinare.ro
2
Lasă adresa de email să te contactăm în caz că ai câștigat
3
Intră în concurs pentru unul dintre premiile Chanteclair
Înscrie-te în concurs
 
RETETA RECOMANDATA
Basbousa (reteta video)